Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Τουρκική πρόκληση: οι απόγονοι του Αττίλα πανηγυρίζουν για τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας με Ναπάλμ το 1964 (video)“Για χρόνια οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα κατέφυγαν σε κάθε είδους προσπάθεια προπαγάνδας φόβου και πρόκλησης βίας με στόχο να αποβάλουν τους Τουρκοκύπριους από το νησί της Κύπρου, μέσω εθνικής κάθαρσης” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ, με την οποία απαντά στην χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.
 Στην...

ανακοίνωση αναφέρουν ακόμα ότι “Η 53η επέτειος από τα συμβάντα του 1964 εορτάστηκε χθες στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Παρατηρήσαμε επίσης ότι μια ατυχής δήλωση έγινε για το συγκεκριμένο ζήτημα από το Ελληνικό ΥΠΕΞ”.
 “Η ελληνική δήλωση περιείχε κατηγορίες σχετικά με τη στήριξη που παρείχε η Τουρκία ως μητέρα πατρίδα και ως Εγγυήτρια Δύναμη, στο θαρραλέο και τίμιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων το 1964, ενάντια στην κοινή προσπάθεια για ένωση και εθνική κάθαρση, την οποία επιχείρησαν οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα. Αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε αυτές τις εντελώς αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες. Αυτή η τελευταία δήλωση πιθανόν να αντανακλά στην προσπάθειά τους να καλύψουν το αίσθημα ενοχής που έχουν για τις πράξεις τους”. 
Περίπου χίλια άτομα εκ Τουρκίας πήγαν στον θύλακα των Κοκκίνων, στην χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964. Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στην περιοχή έχασαν την ζωή τους 55 Έλληνες , μεταξύ των οποίων 28 πολίτες και τραυματίστηκαν 125, 69 στρατιώτες και 56 πολίτες.Στις 8 και 9 Αυγούστου του 1964 η Κύπρος είχε αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων, που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της τουρκοκυπριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ. Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι από τις αρχές του 1964 συγκεντρώθηκαν σε θυλάκους, βρίσκονταν υπό την απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας και ειδικά του τουρκικού στρατού.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου. Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30, μοιράζεται ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή από τον Τουρκικό στρατό. Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή, που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία....