Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Δεσμεύτηκαν 80 τόνοι ακτινίδια που διακινούνταν παράνομα

 
Περισσότεροι από 80 τόνοι ακτινίδια, που είχαν διακινηθεί παράνομα, δεσμεύτηκαν και θα καταστραφούν, έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν κλιμάκια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων και την Ελληνική Αστυνομία.

Μάλιστα, όπως... 

 
 
 
αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου διερευνάται η ύπαρξη παράνομου κυκλώματος τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, ενώ οι έκτακτοι έλεγχοι παράνομης κοπής (χωρίς άδεια ή με πλαστά στοιχεία) και διακίνησης ακτινιδίων θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, με τον κατάλληλο συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (μικτά κλιμάκια) και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Σημειώνεται ότι η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται μόνον έπειτα από άδεια των αρμόδιων Αρχών και εφόσον η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων, ώστε να διασφαλίζονται τα standards ποιότητας. Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, εκτός του ότι δίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά, ρίχνει και το γενικό επίπεδο των τιμών των παραγωγών. Έτσι, οι παραγωγοί ακτινιδίου θεωρητικά μόνον είναι κερδισμένοι - παίρνοντας με διαδικασίες ελεγχόμενης νομιμότητας χρήματα στο χέρι), αφού τελικά ό,τι κερδίζουν σε τιμή το χάνουν σε κιλά, ενώ η υποβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος τους, δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και υποσκάπτει το μέλλον της καλλιέργειας ακτινιδίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους. Πάνω από το 65% της παραγωγής ακτινιδίου εξάγεται, με την Ελλάδα να κατέχει την τέταρτη θέση στις εξαγωγές και στην παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως.

"Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου", αναφέρεται, "και γενικότερα η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των παραγώγων ακτινιδίου. Επομένως δεν θα επιτρέψει καμία πρακτική που υποβαθμίζει και δυσφημίζει το ελληνικό ακτινίδιο στις διεθνείς αγορές".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ