Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Λίμνη έγινε από πρασινογάλαζη… κόκκινη


Το νερό της ιρανικής λίμνης Urmia άλλαξε δραματικά το χρώμα του από το πρασινογάλαζο σε κόκκινο. Η λίμνη βρίσκεται μεταξύ του... 

  
ανατολικού και δυτικού Αζερμπαϊτζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν, και φιλοξενεί 120 νησιά. Αν και ήταν κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη στη Μέση Ανατολή και η έκτη μεγαλύτερη λίμνη αλμυρού νερού στον κόσμο, με έκταση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι η επιφάνειά της έχει συρρικνωθεί κατά 90% από τη δεκαετία του 1970.



Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα, με φράγματα που εμποδίζουν τη ροή του νερού από τα 60 ποτάμια που τροφοδοτούν τη λίμνη αλλά και με τη διάνοιξη παράνομων πηγαδιών για την άρδευση των γύρω καλλιεργειών. Αυτό έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της αλατότητας του νερού, η οποία επηρεάζει την άγρια ​​φύση που ζει ολόγυρα αλλά και τα ψάρια. Τα μεταναστευτικά πουλιά όπως τα φλαμίνγκο, οι πελεκάνοι, οι πάπιες, αλλά και οι αγριόχοιροι δεν συχνάζουν πλέον στη λίμνη, ενώ και τα ψάρια λιγοστεύουν. Ακόμα και η ιθαγενής γαρίδα της λίμνης Artemia, που επιβιώνει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλατότητας, λέγεται ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί.



Οι οργανισμοί που ζουν πλέον εδώ είναι και ο βασικός λόγος που το νερό έγινε κόκκινο. Οι άλγες Dunaliella salina που αναπτύσσονται στη λίμνη κανονικά θα ήταν πράσινες, αλλά εξαιτίας του λιγοστού πλέον νερού στη λίμνη και της περισσότερης έκθεσής τους στο φως του ήλιου, παράγουν καροτενοειδή στα κύτταρά τους για να απορροφήσουν το υπερβολικό φως, γεγονός που τις καθιστά κόκκινες. Ωστόσο, σήμερα η UNESCO αλλά και οι Αρχές της χώρας κιαταβάλλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση των παράνομων πηγαδιών και τη βελτίωση των τεχνικών άρδευσης των γύρω αγροκτημάτων προκειμένου να ανέβει πάλι η στάθμη των νερών. Οι εποχιακές βροχοπτώσεις στους τελευταίους μήνες του έτους παρέχουν κάποια ανακούφιση στη λίμνη, αλλά δεν αποτελούν μόνιμη λύση.