Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Μάθετε από τα Οπτικά Ανδρεάδη για την Αυγουστιάτικη Έκλειψη Ηλίου και τι πρέπει να προσέχετε για τα μάτια σας


Με αφορμή την έκλειψη ηλίου που θα γίνει στις 21/8 σας παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα προστατεύσετε την όρασή σας. 

Στη διάρκεια της έκλειψης ηλίου σε λίγες μέρες, πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κοιτάξουν κατευθείαν τον ήλιο, αλλά...









σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κάνουν χωρίς ειδικά προστατευτικά γυαλιά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η έκλειψη, που θα γίνει στις 21 Αυγούστου 2017, θα είναι ολική στις ΗΠΑ και μερική στην υπόλοιπη Βόρεια Αμερική, τα βόρεια τμήματα της Νότιας Αμερικής, τη Βορειοδυτική Ευρώπη (από την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Νορβηγία έως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία) και σε ένα τμήμα της Αφρικής.  


Ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα άμεσης παρατήρησης του Ηλίου μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο του μεγεθυντικού φακού. Όλοι έχουμε δει, ακούσει ή και προσπαθήσει ακόμα να ανάψουμε φωτιά σε ένα χαρτί, εστιάζοντας τις ακτίνες του ηλίου σε ένα συγκεκριμένο σημείο του με τη βοήθεια ενός φακού. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να δημιουργήσουμε άφθονη, εστιασμένη ενέργεια, η οποία θα προκαλέσει καύση. Ο φακός του ματιού είναι τέσσερις φορές ισχυρότερος από τον μεγεθυντικό, επομένως έχει τη δύναμη να συσσωρεύσει έντονα τις ακτίνες του ήλιου σε ένα σημείο βαθιά μέσα στο μάτι, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, καίγοντάς το. Οι βλάβες που δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο προκαλούν τη λεγόμενη ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια. Αν και πολλοί πάσχοντες από ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια ανακτούν τελικά την όρασή τους, μερικοί απομένουν με μόνιμα προβλήματα. 


Πρακτικά, όλ’ αυτά σημαίνουν πως όποιος θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας και θα θελήσει να παρακολουθήσει την αυγουστιάτικη έκλειψη του ηλίου, πρέπει απαραιτήτως να φορά ειδικά προστατευτικά γυαλιά. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν τα λίγα λεπτά που η Σελήνη καλύπτει εντελώς τον Ήλιο, δηλαδή όταν θα έχει γίνει η μέρα νύχτα. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί για το πολύ 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα κατά την ολική έκλειψη του Ηλίου της 21ης Αυγούστου.

Η έκλειψη του Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο (συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο), αλλά συνήθως είναι μερική (είναι σπάνια η ολική) και δεν είναι πάντοτε ορατή.

Προσοχή τα συμβατικά γυαλιά ηλίου (ανεξάρτητα από την εταιρία) δε μπορούν να σας προστατεύσουν. Αν θέλετε να κοιτάξετε τον ήλιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά γυαλιά που θα γράφουν την πιστοποίηση ISO 12312-2 και φυσικά το όνομα του κατασκευαστή. Αλλά και πάλι η οπτική επαφή δε θα πρέπει να διαρκέσει πολύ ώρα.

πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/152- ekleipsi-ilioy-kai-ti-prepei- na-prosechete-gia-ta