Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μάθετε από τα Οπτικά Ανδρεάδη για τα καλλυντικά, τα μάτια σας και τους φακούς επαφής

 
Ο George Jean Nathan είχε πει τον περασμένα αιώνα “οι γυναίκες μεγαλώνοντας στηρίζονται όλο και περισσότερο στα καλλυντικά τους και οι άντρες στο χιούμορ τους” και παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας τα καλλυντικά δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες, η σχέση τους με...






αυτά ξεκινά πολύ νωρίς και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού τους.


Η ιστορία των καλλυντικών

Επειδή η τάση και η προσπάθεια για τελειότητα, όπως και η ανάγκη έκφρασης, είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, ο καλλωπισμός με διάφορα μέσα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Τα καλλυντικά χρησιμοποιήθηκαν στον τρόπο έκφρασης θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάλυψαν σημάδια ασθενειών ή απλά άλλαζαν την εμφάνιση και ταυτόχρονα την ψυχολογία.

Τρόποι καλλωπισμού αναφέρονται από τις αρχές της ιστορίας σχεδόν σε κάθε κοινωνία και απτές αρχαιολογικές μαρτυρίες υπάρχουν ήδη από την αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα. Κρέμες από λάδι κάστορα, ελαιόλαδο και κηρήθρα χρησιμοποιούνταν στην Αίγυπτο και στην προτομή της Νεφερτίτης (τα μάτια της έχουν τονισθεί με eye liner).  


Καλλυντικά αναφέρονται ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη, π.χ. η Ιεζαβέλ έβαφε τα βλέφαρά της, κάτι το οποίο είχαν υιοθετήσει και οι Ρωμαίες οι οποίες χρησιμοποιούσαν μια μαύρη σκόνη (kohl) για να τονίζουν τα μάτια τους. Ιδιαίτερα η χρήση καλλυντικών για τα μάτια έχει τεκμηριωθεί από το 4000 π.Χ., η δε χρήση του Kolh σε Αφρικανικές Μεσανατολικές και Νοτιοασιατικές φυλές ήταν συνδεδεμένη με ιεροτελεστίες εξορκισμού των κακών πνευμάτων τα οποία πίστευαν ότι έμπαιναν στο σώμα από την ευάλωτη περιοχή των ματιών.

Στο σήμερα

Σήμερα μπορεί αυτές οι δοξασίες να έχουν εκλείψει, στον Δυτικό κόσμο τουλάχιστον, αλλά τα μάτια παραμένουν η πόρτα για την ψυχή, το πρώτο σημείο του σώματος που κοιτάζουμε όταν συναντάμε κάποιον και πηγή πληροφοριών για συναισθήματα, σκέψεις και προθέσεις ακόμα και στο ζωικό βασίλειο. Όσο πιο όμορφα τα μάτια τόσο πιο ελκυστικά και η ομορφιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την νεότητα. Όπως το σώμα αλλάζει με την ηλικία το ίδιο αλλάζουν και τα μάτια. Η βλεφαρική σχισμή μικραίνει, το δέρμα των βλεφάρων αποκτά ρυτίδες και σκουραίνει, οι βλεφαρίδες είναι πιο αραιές, λεπταίνουν και αλλάζουν σχήμα και θέση. Τα καλλυντικά της περιοχής των ματιών επομένων στις μικρές ηλικίες τονίζουν την φυσική ομορφιά και στις μεγαλύτερες αποκαθιστούν την ελκυστικότητα της νιότης.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σήμερα η βιομηχανία καλλυντικών αποφέρει τεράστια κέρδη και η Ευρωπαϊκή αγορά καλλυντικών αποτιμάται σε 72 δις δολλάρια. Το 70% των γυναικών χρησιμοποιούν καλλυντικά ματιών και ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει κάτω από 14 χρόνια.

Τα καλλυντικά ματιών χωρίζονται σε δύο ομάδες. Τα καλλυντικά βλεφάρων και τα καλλυντικά βλεφαρίδων. Παρότι τα καλλυντικά αυτά χρησιμοποιούνται στις εξωτερικών επιφάνειες του ματιού, το μολύβι πολλές φορές τοποθετείται στην ρίζα των βλεφαρίδων και υπάρχουν μελέτες που απέδειξαν ότι συστατικά από σκιές βλεφάρων διηθούνται μέσω του δέρματος και καταλήγουν στην δακρυϊκή στοιβάδα.

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ

Παρότι οι χρήστες των φακών επαφής αναφέρουν πιο συχνά συμπτώματα ξηροφθαλμίας, ερεθισμό και ενοχλήσεις από τους μη χρήστες, τα συμπτώματα σε σχέση με τη χρήση καλλυντικών είναι κοινά και στις δύο ομάδες. Χρήστες φακών επαφής που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και καλλυντικά εκθέτουν τους φακούς τους σε ένα πιο λιπαρό περιβάλλον και αυξάνουν τις πιθανότητες δυνανεξίας και ξηροφθαλμίας, καθώς σωματίδια από αυτά τείνουν να κολλούν στην επιφάνεια του φακού επαφής χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν με τον καθαρισμό. Συστατικά των καλλυντικών μπορούν να επηρεάσουν εκτός από την διαύγεια ακόμα και την δομή, τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του υλικού του φακού. Αλλαγές στην διάμετρο φακών επαφής σιλικόνης/υδρογέλης συχνής αντικατάστασης έχουν παρατηρηθεί έπειτα από χρήση αδιάβροχης μάσκαρας και προϊόντων καθαρισμού, επηρεάζοντας την χρήση τους.

πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/96-ta-kallyntika-ta-matia-sas-kai-oi-fakoi-epafis