Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ισως και ο πιο χοντρός τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου


Μπορείτε να φανταστείτε ποιος ήταν και κυρίως... πώς ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας της Τσέλσι;

Κάποτε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (και αυτό ίσχυε για σχεδόν έναν αιώνα) στο... 

 
 
 
 
 
 
 
ποδόσφαιρο δεν υπήρχαν όλες αυτές οι ανέσεις που απολαμβάνουν πλέον οι ποδοσφαιριστές.

Η λέξη «διατροφολόγος», για παράδειγμα, ήταν άγνωστη. Και όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά γενικά. Ετσι, μπορούσες να δεις σε έναν αγωνιστικό χώρο οποιονδήποτε τύπο να κάνει αυτό που λάτρευε: να παίζει ποδόσφαιρο.



Σε αυτή την κατηγορία ανήκε και ο Γουίλιαμ -ο «λιπαρός»- Φουλκ, ο πρώτος τερματοφύλακας της Τσέλσι, το 1905. Και το «λιπαρός» είναι αυτό που κάνει την διαφορά γιατί ο Γουίλιαμ, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, τα είχε τα κιλά του...

Υπήρξε τερματοφύλακας των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Μπράντφορντ από το 1894 ως το 1907, έχοντας πάρει και θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες εκείνη την εποχή ως ο πιο βαρύς ποδοσφαιριστής που είχε εμφανιστεί.




Στην ομάδα του Σέφιλντ, μάλιστα, είχε γίνει και πρωταγωνιστής ενός συνθήματος των οπαδών της, το οποίο έλεγε: «Ποιος έφαγε όλες τις πίτες;».




Η απάντηση ήταν, προφανώς, ο Γουίλιαμ -ο «λιπαρός»- Φουλκ, ο οποίος μνημονεύεται ακόμη και σήμερα ως μία από τις πιο ξεχωριστές μορφές του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Και ένας από τους λόγους που ήταν μορφή, ήταν και το γεγονός ότι συνήθιζε να αποχωρεί από το γήπεδο, την ώρα του αγώνα φυσικά, αν θεωρούσε ότι οι αμυντικοί του δεν προσπαθούν αρκετά ώστε να μην κινδυνεύει η εστία του. Γιατί αν κινδύνευε, ο ίδιος ήταν μάλλον δύσκολο να δείξει τα αντανακλαστικά που έπρεπε.