Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Προϊόντα και υπηρεσίες που οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους

Ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές τις τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες, με τα επίπεδα τιμών μάλιστα να βρίσκονται σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28». Βαρύς, όμως, είναι ο λογαριασμός για τους Έλληνες καταναλωτές και για τα τρόφιμα, καθώς...







οι τιμές τους βρίσκονται σε επίπεδα επίσης πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο, κατά 4%. Η αίσθηση της ακρίβειας είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2016 μόλις στο 67% του μέσου κοινοτικού όρου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, η κατάσταση για την Ελλάδα το 2016 είχε ως εξής:

• Τρόφιμα: 4% πάνω από τον μέσο όρο. Ακριβότερη χώρα είναι η Δανία (46% πάνω από τον μέσο όρο) και φθηνότερη η Πολωνία. Τα τρόφιμα στη Γερμανία είναι ακριβότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο μόλις κατά 6,5%, αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα ήταν το 2016 23% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Φθηνότερες από την Ελλάδα και σίγουρα κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο είναι οι τιμές των τροφίμων σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

• Τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες: Πολύ ακριβά πληρώνουμε τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ακριβότερα μάλιστα από όλους τους Ευρωπαίους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το 2016, πριν δηλαδή επιβληθεί το τέλος 5% σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Internet (ισχύει από 1/1/2017). Οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι ακριβότερες ακόμη και από αυτές που ισχύουν στην Ελβετία (39,2% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο στην Ελλάδα έναντι 35% στην Ελβετία, χώρα για την οποία η Eurostat παρέχει στοιχεία, αν και δεν ανήκει στην Ε.Ε.).

Πολύ ακριβά σε σύγκριση με άλλες χώρες πληρώνουμε στην Ελλάδα αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, κάτι που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις διαδοχικές αυξήσεις, τα τελευταία χρόνια, των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά ήταν το 2016 φθηνότερα κατά 8,8% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όμως σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο ήταν αρκετά φθηνότερα.

Τα είδη ένδυσης - υπόδησης στην Ελλάδα, η οποία πλέον διαθέτει μικρή εγχώρια παραγωγή, είναι μόλις 1% φθηνότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Οι χαμηλότερες τιμές (στο 79% του μέσου κοινοτικού όρου συναντώνται στη Βουλγαρία), ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην κατηγορία των επίπλων, όπου οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο 97% του μέσου κοινοτικού όρου, επίσης λίγο πάνω από τα επίπεδα της Ελβετίας (96,7% του μέσου κοινοτικού όρου). Τα έπιπλα είναι φθηνότερα από την Ελλάδα και σε άλλες πολύ πιο πλούσιες χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Γερμανία (στο 94,8% του μέσου κοινοτικού όρου) ή η Γαλλία (στο 94,2% του μέσου κοινοτικού όρου).

Οι επιβατικές μεταφορές είναι επίσης ιδιαιτέρως ακριβές, κάτι που αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος στην Ελλάδα ειδικά σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα βρίσκεται γι’ αυτή την κατηγορία υπηρεσιών στο 82,2% του μέσου κοινοτικού όρου, όταν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και το...Λουξεμβούργο είναι πολύ χαμηλότερο.

Σχετικά φθηνό –αν και τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε άλλο παρά το βιώνουν έτσι– είναι το κόστος στέγασης, καθώς βρίσκεται στο 69,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Η Καθημερινή