Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ TOY ΑΝΤΕΝΝΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ


Ένωση Συντακτών: Επιλέγουν δημοσιογράφους - Η ΕΛΑΣ έδωσε άδεια μόνο σε Alpha και ΕΡΤ να καλύψουν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο πυροσβεστικό φυλάκιο - 14 συνοδευτικά αυτοκίνητα ακολουθούσαν τον πρωθυπουργό

Η ... 

κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στον αποκλεισμό των δημοσιογράφων του Ant1 και του ΣΚΑΪ από την κάλυψη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, την ίδια ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, για τον οποίο έγραψε στο Facebook: «Το ΞΕΦΤΙΛΕΣ είναι πλέον επιεικής όρος για να περιγράψει τον τρόπο που καλύπτουν τις φωτιές!!!»

Παρόλο που δεν υπήρξε κάλυψη μόνο από την τηλεοπτική κάμερα της ΕΡΤ, αλλά και από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, δεν επιτράπηκε στον δημοσιογράφο του Ant1 και ταμία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Χρήστο Μαζανίτη, καθώς και στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Μιχάλη Τεζάρη, να καλύψουν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποίησε η Ελληνική Αστυνομία για τον αποκλεισμό των
δημοσιογράφων ήταν «για να μην γίνει συνωστισμός» ή ότι «δεν χωράνε τα αυτοκίνητα τους», την ώρα που μόνο το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο είχε 14 συνοδευτικά οχήματα.

Τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων κατήγγειλε ευθέως η ΕΣΗΕΑ, η οποία αναφέρει «παρόλο που η επίσκεψη καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και πλήθος φωτογράφων, αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μπλόκα γύρω από την περιοχή της Αγίας Κυριακής έκαναν επιλογή των δημοσιογράφων που θα κάλυπταν το γεγονός».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Το Διοικητικό Συμβούλιο καταγγέλλει την επιλογή δημοσιογράφων από την ΕΛ.ΑΣ.»

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, στο Πολυδένδρι Αττικής, προκειμένου να συνομιλήσει με το προσωπικό της Πυροσβεστικής, που επί τρεις ημέρες καταβάλλει υπεράνθρωπο αγώνα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όμως, παρόλο που η επίσκεψη καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και πλήθος φωτογράφων, αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μπλόκα γύρω από την περιοχή της Αγίας Κυριακής έκαναν επιλογή των δημοσιογράφων που θα κάλυπταν το γεγονός. Στο πλαίσιο αυτών των εντολών, δεν επετράπη η κάλυψη της επίσκεψης σε δύο δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και στον Ταμία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Χρήστο Μαζανίτη, που απομακρύνθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον τόπο της επίσκεψης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της στις δύσκολες στιγμές- όπως αυτές των τελευταίων ημερών με τις πυρκαγιές σε Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία και άλλες περιοχές- είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και όχι η επιλογή των δημοσιογράφων που θα καλύψουν ειδησεογραφικά τα γεγονότα.

protothema