Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Χτύπημα στην τουρκική προπαγάνδα Ντοκυμαντέρ στα αραβικά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (video)


Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, που πραγματεύεται τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι το πρώτο που γυρίστηκε στην αραβική γλώσσα. Πρόκειται για το φιλμ διάρκειας 70 λεπτών με τίτλο... 






«Ποιος σκότωσε τους Αρμένιους;» («Who Killed the Armenians»), το οποίο αποτελεί μια αιγυπτιακή παραγωγή, του 2015, που γυρίστηκε στην Αρμενία, την Αίγυπτο και το Λίβανο.
 Οι Mohamed Hanafy και Myriam Zaki, που «υπογράφουν» την παραγωγή, παρουσίασαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για τα γεγονότα εξόντωσης των Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βασισμένα σε αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, σε συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας, σε διάφορες μαρτυρίες Αρμενίων και μη, σε δηλώσεις διαφόρων προσωπικοτήτων, ακτιβιστών, μελετητών των γενοκτονιών, ιστορικών και κληρικών. 
Σύμφωνα με τον κινηματογραφιστή Mohamed Hanafy, τα γυρίσματα της ταινίας διήρκησαν 10 μήνες και χρειάστηκαν 600 ώρες στο μοντάζ για να ετοιμαστεί το φιλμ και να δοθεί για προβολή. 
Το soundtrack της ταινίας αποτελείται κυρίως από παραδοσιακή αρμενική μουσική και συμπεριλαμβάνει κομμάτια από το έργο του Κομιτάς. Το Νοέμβριο του 2015, το «Who Killed the Armenians» προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Κάιρο ενώ το 2016 ξεχώρισε στο Socially Relevant Film Festival της Νέας Υόρκης.