Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού: ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ!


Αύριο Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Πανηγυρίζει η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (Παλιά Μονή), το καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στην Αγία Τρίάδα.
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Νέοι και Νέες του Ιππικού Ομίλου Λιτοχώρου ξεκίνησας με τα άλογα από την πλατεία του Λιτοχώρου με προορισμό την Νέα Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου. Εκεί εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής ενεχείρησε σε αναβάτη αλόγου την εικόνα του Οσίου Πατρός ημών Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Τα... 

  











παιδιά, με πίστη και ζωντάνια ,μεταφέρουν οδικώς με συνοδεία αλόγων την Ιερά εικόνα στην Παλιά Μονή για τον εσπερινό καιν τη αυριανή πρωινή (χαράματα) τελετή του ΄Ορθρου και της Θείας Λειτουργίας.
Η εικόνα θα φθάσει στην Παλιά Μονή ώρα 6 το απόγευμα, όπου θα γίνει η αρμόζουσα υποδοχή.

Συγχαρητήρια στους νέους και νέες του Λιτοχώρου των εορτών, εθίμων και παραδόσεων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!

Γιώργος Γιαννουλόπουλος.












































​Εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ
σου πολίτευμα.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (Παλιά Μονή) ιδρύθηκε το 1542 και βρίσκεται 18 χλμ. από το Λιτόχωρο Πιερίας, στις παρυφές του Ολύμπου. Η Νέα Μονή, στην οποία πλέον είναι εγκαταστημένη η ανδρική αδελφότητα, βρίσκεται λίγο έξω (3 χλμ.) από το Λιτόχωρο, στην περιοχή της Σκάλας. 


Η Παλαιά Μονή

Κτίτορας της παλιάς μονής είναι ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο οποίος έλαβε την επωνυμία από τον Όλυμπο ως πρώτος οικιστής – ασκητής αυτού. Κοντά στο παλιό μοναστήρι υπάρχει και σώζεται το Σπήλαιο όπου ασκήθηκε ο Άγιος στον Όλυμπο, μέσα σ’ ένα υπέροχο τοπίο. Τη μονή, που έκτισε ο Άγιος Διονύσιος, την αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα, μετά από Θεία αποκάλυψη. Αργότερα επικράτησε να ονομάζεται με το όνομα του ιδρυτού της. Βρίσκεται 15 χλμ. ψηλότερα από τη νέα σημερινή της θέση. 
  

Το Σπήλαιο στον Όλυμπο, όπου ασκήθηκε ο Άγιος Διονύσιος και η Παλιά Μονή