Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Μάθετε από τα Οπτικά Ανδρεάδη σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να φορέσουν φακούς επαφής

 
Το 95% των φακών επαφής που κυκλοφορούν σήμερα είναι μαλακοί φακοί, αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται μεγάλη περίοδος προσαρμογής. Ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο ο χρήστης χειρίζεται τους φακούς επαφής είναι αυτό που έχει σημασία.

Οι ... 

 
 
 
 
 
 
περισσότεροι γονείς αρχίζουν να σκέφτονται τους φακούς επαφής για τα παιδιά τους όταν αρχίζουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αυτό είναι κατανοητό επειδή τα γυαλιά μπορεί να είναι πολλες φορές δύσχηστα και να κρύβουν κινδύνους (από τραυματισμούς). Οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά να φορούν φακούς επαφής, αλλά να αναρωτηθούν, είναι το παιδί ικανό να φροντίσει για φακούς επαφής; Αυτό είναι το κλειδί.  
 
 

Ακολουθούν μερικές άλλες γενικές ερωτήσεις που ακούμε από τους γονείς:


Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τη χρήση φακών επαφής;

Τα παιδιά δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους εφήβους και τους ενήλικες για επιπλοκές από φακούς επαφής, εφόσον εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες υγιεινής, πράγμα που σημαίνει:

- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης για να τους καθαρίσετε. Υπάρχουν βακτήρια τόσο στο πόσιμο νερό όσο και στο σάλιο. Χρησιμοποιείτε μόνο διάλυμα καθαρισμού φακών επαφής.
- Όταν οι επαφές έχουν αφαιρεθεί τοποθετήστε τους σε μια καθαρή θήκη φακών.
- Να αλλάζετε τους φακούς στην ώρα τους - Αν πχ ο φακούς επαφής που χρησιμοποιείτε είναι μηνιαίος να μην το χρησιμοποιείτε πάνω από 30 μέρες.
- Αλλαγή της θήκης φακών επαφής κάθε 3 μήνες περίπου. Όταν οι φακοί αποθηκεύονται στην ίδια θήκη για έξι μήνες, ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών αυξάνεται στο πενταπλάσιο.
- Μην κοιμάστε με φακούς επαφές.
- Μην κολυμπάτε με φακούς επαφή. 
 


Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν στα μάτια όταν δεν ακολουθείται η σωστή υγιεινή φακών επαφής;

Χωρίς καλή υγιεινή, οι φακοί μπορούν να κολλήσουν βακτηρίδια τα οποία μπορούν να διαπεράσουν το επιθήλιο του κερατοειδούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, τριβή ή ακόμα και να οδηγήσει σε έλκος του κερατοειδούς, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που δεν είναι μόνο οδυνηρή, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια όρασης.

Έχει σημασία από πού αγοράζω φακούς επαφής;

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η κατάλληλη προσαρμογή για τους φακούς επαφής από έναν εξειδικευμένο πάροχο (οπτικό) και η αγορά φακού μόνο από αξιόπιστους πωλητές που θα καλύψουν τη μοναδική συνταγή σας για όραση και εφαρμογή. Αυτό ισχύει επίσης και για τους έγχρωμους φακούς επαφής που έχουν αγοραστεί για να αλλάξουν το χρώμα των ματιών - ίσως δεν χρειάζεστε συνταγή για όραση, αλλά θα χρειαστείτε κάποιον για να σας κάνει σωστή εφαρμογή του φακού.

Μερικοί έγχρωμοι φακοί επαφής - όπως κάποια άγρια ​​χρώματα και τα μάτια της γάτας - μπορεί να πωλούνται σε πολλά καταστήματα ή από πωλητές που δεν ειδικεύονται στην φροντίδα των ματιών. Μην αγοράζετε ποτέ φακούς από αυτές τις πηγές, επειδή δεν είναι προσαρμοσμένες για τα μάτια σας και συχνά κατασκευάζονται στο εξωτερικό με αμφισβητήσιμα υλικά και περιορισμένη εποπτεία.
 


Ποιοι φακοί επαφής είναι ιδανικοί για τα παιδιά;

Οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι ιδανικοί για τα παιδιά. Οι φακοί αυτοί είναι μιας χρήσης, αυτό σημαίνει ότι καθημερινά τα παιδιά έχουν έναν αποστειρωμένο φακό και δεν μπλέκουν με υγρά φακών επαφής και θήκες. Αυτή η λύση έχει το μειονέκτημα ότι είναι πιο ακριβή. Βέβαια αν το παιδί δε φοράει καθημερινά φακούς επαφής αλλά πχ 3 φορές την εβδομάδα το κόστος είναι ίδιο.

πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/159-se-poia-ilikia-ta-paidia-mporoyn-na-foresoyn