Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Άραχθος, ο ποταμός με τα ξακουστά γεφύρια


Πανέμορφες εικόνες από την Ήπειρο - Δείτε τις φωτογραφίες 

Ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας έχει μήκος 135 χιλιόμετρα. Οι... 

 
 
 
 
 
 
πηγές του είναι στη βόρεια Πίνδο, στην περιοχή του Μετσόβου -εξ ου και στην αρχική του διαδρομή ονομάζεται Μετσοβίτικος- και οι εκβολές του στον Αμβρακικό κόλπο.

Ωστόσο ο ποταμός Άραχθος έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη ως ο ποταμός της Άρτας, λόγω του θρυλικού και πολυτραγουδισμένου γεφυριού της πόλης, που για να χτιστεί χρειάστηκε, κατά την παράδοση, να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα. Εξίσου φημισμένο είναι βέβαια και το γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, απόλυτα ταυτισμένο με τη ζωή της Ηπείρου από τους περασμένους αιώνες και απόλυτο «σύμβολο» της περιοχής.

Το γεφύρι κατέρρευσε στη σφοδρή κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2015 και γίνονται μελέτες κι εργασίες για την αποκατάστασή του. Συνολικά υπολογίζεται πως 55 πέτρινα γεφύρια ενώνουν τις δύο όχθες του Άραχθου, ανάμεσά τους και το περίφημο γεφύρι της Πολιτσάς, χτισμένο από το 1860.

Στη διαδρομή του ο Άραχθος διαρρέει ορισμένες από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Ξεκινώντας από το Μέτσοβο περνά μέσα από φαράγγια κι ανάμεσα από δύο βουνά (Λάκμος και Μιτσικέλι) και φτάνει ανατολικά των Ιωαννίνων, όπου δέχεται και τα νερά του Διπόταμου.

Από αυτό το σημείο και μετά παίρνει την ονομασία Άραχθος και περνώντας από τα μαγευτικά Τζουμέρκα δημιουργεί εικόνες που παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής του πιο εμπνευσμένου καλλιτέχνη. Αφότου δεχθεί τα νερά ακόμα δύο ποταμών, του Καλαρρύτικου και του Σαραντάπορου, φτάνει στην πεδιάδα της Άρτας και εκβάλλει στον Αμβρακικό.

Τα νερά του ενδείκνυνται και για σπορ του νερού, όπως rafting και canoe kayak.



newsbeast.gr