Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η γραφική κωμόπολη στο δέλτα του ποταμού Νέστου


Γνωρίστε την Κεραμωτή με τη φυσική ομορφιά - Δείτε τις φωτογραφίες

Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Καβάλα, η Κεραμωτή είναι το πιο κοντινό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Θάσο, κι αποτελεί σημείο σύνδεσης με το νησί. Βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο, κοντά στις εκβολές του Νέστου.

Οι ...





πρώτοι κάτοικοι ήταν προσφυγικές οικογένειες που έφτασαν εκεί με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ενώ τη δεκαετία του ’70 η Κεραμωτή άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά χάρη στις παραλίες αλλά και το λιμάνι της.

Στη γραφική παραλιακή κωμόπολη το φυσικό λιμάνι είναι διαρκώς γεμάτο κόσμο, κυρίως ψαράδες που με μεγάλα αλιευτικά, ανεμότρατες και γρι-γρι δραστηριοποιούνται στο Θρακικό πέλαγος. Από το λιμάνι της Κεραμωτής γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της μετακίνησης επιβατών και της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Θάσο.

Το δέλτα του Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των νομών Καβάλας και Ξάνθης και καλύπτει έκταση περίπου 500.000 στρεμμάτων. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Στην Κεραμωτή λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου και Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Νέστου.