Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Κάουνας, η πόλη που δεν σε αφήνει να βαρεθείς


Η πόλη είναι γεμάτη ατμοσφαιρικά καφέ, εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, πινακοθήκες σινεμά... 

  

και το καλοκαίρι φιλοξενεί αρκετά φεστιβάλ τζαζ κτλ.

Το Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας με 325.000 κατοίκους που βρίσκεται στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της χώρας, του Neris και του Nemunas και απέχει περίπου 100 χλμ. απ΄την πρωτεύουσα της χώρας που είναι το Βίλνιους.

Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν και χτίσθηκε το πρώτο και μεγαλύτερο αμυντικό κάστρο της εποχής στη χώρα.



Την περίοδο 1920 -1940 ήταν η προσωρινή πρωτεύουσα της Λιθουανίας και τότε χτίστηκε ο κεντρικός δρόμος Laisver, που μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό δρόμο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Στην πόλη βρίσκεται και η έδρα της ομάδας μπάσκετ Ζαλγκίρις, από τις γνωστότερες της Ευρώπης.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Αγίας Γερτρούδης, το κάστρο του Κάουνας όπου πραγματοποιείται το ετήσιο φεστιβάλ οπερέτας και το δημαρχείο που είναι γνωστό με το όνομα «Λευκός κύκνος». Στο Μουσείο του Διαβόλου θα δει κανείς από κοντά τη συλλογή από ειδώλια του διαβόλου και δαιμόνων.



Στην παλιά πόλη ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την πολιτισμική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, ενώ φτάνοντας με τελεφερίκ στον λόφο Aleksotas θα θαυμάσει την πανοραμική θέα του Κάουνας. Στο μοναστήρι Pazaislis που αποτελεί το μαργαριτάρι της μπαρόκ αρχιτεκτονικής της χώρας, πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής.



Παράλληλα, κάθε χρόνο φιλοξενείται το διεθνές φεστιβάλ τζαζ, ενώ σε κοντινή απόσταση από το μουσείο M.K.Čiurlionis βρίσκεται το συμβολικό άγαλμα της ελευθερίας, προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.



Πηγή