Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Κορυφώνονται οι Απόκριες. Αναβιώσαν τα Μπουλούκια στη Λάρισα, εκαψαν τα μνημόνια στο Ναύπλιο


Ομάδες μεταμφιεσμένων τα γνωστά μπουλούκια, έδωσαν τον τόνο του Καρναβαλιού από το πρωί του Σαββατου στην πόλη της Λάρισας.

Οι...  

 
 
 
 
καρναβαλιστές ξεκίνησαν από κάθε σημείο της πόλης χορεύοντας και τραγουδώντας. Τους συνόδευαν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά. Όταν έφτασαν στην Κεντρική πλατεία, αναβίωσαν έθιμα όπως ο γάμος, το γαιτανάκι, κ.α.
Έγιναν ένα με τον κόσμο που εκείνη την ώρα έκανε την πρωινή του βόλτα στην υπέροχη λιακάδα και όλοι μαζί έστεισαν το γλέντι, γιορτάζοντας την Τρανή Αποκριά.

Η διασκέδαση συνεχίστηκε σε όλους τους δρόμους, στο Αρχαίο Θέατρο, στην πλατεία Κατσίγρα μπροστά στο Πανεπιστήμιο και σε όλους τους πεζόδρομους.

Ορχήστρες με αποκριάτικα μουσικές ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους, είτε είχαν μεταμφιεστεί είτε όχι.

Είναι η 4η χρονιά που αναβιώνει το έθιμο των μπουλουκιών στη Λάρισα από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της Λάρισας και η συμμετοχή κάθε χρόνο αυξάνεται. Προυπήρχαν, αλλά στις συνοικίες, από μικρές μεμονωμένες ομάδες.

Συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ Αβέρωφ, ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Η σημερινή εκδήλωση είναι συνέχεια του απογευματινού πάρτι χθες από τον εμπορικό κόσμο της πόλης και προπομπός του μεγάλου Καρναβαλιού του Τυρνάβου, το βράδυ της Κυριακής και την αναβίωση του εθίμου του Μπουρανί το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Δήμος Λαρισαίων για το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ετοιμάζει γλέντι με μουσική, άφθονο κρασί, λαγάνα και σαρακοστιανά στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, ενώ σε κάθε γωνιά του Νομού θα γίνουν εκδηλώσεις με μουσική και φαγητό.

Αργος



Εντυπωσιακή ήταν η αποκριάτικη γιορτή που στήθηκε στο Άργος το βράδυ του Σαββάτου.

Η πλατεία της πόλης γέμισε με μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές που ξεφάντωσαν υπό τους βραζιλιάνικους ρυθμούς.

Τραγούδια, χοροί, κέφι και ξέφρενοι αποκριάτικοι ρυθμοί «πλημμύρισαν» το κέντρο της πόλης.

Τη διασκέδαση των καρναβαλιστών ανέλαβε η μπάντα κρουστών Quilombo ενώ και ζογκλέρ μάγεψαν τους παρευρισκόμενους με σόου με φωτιές.

Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς στο Άργος έγινε μια μεγάλη γιορτή για το καρναβάλι.

Φέτος στα Πυργιώτικα του δήμου Ναυπλιέων, οι κάτοικοι έκαψαν τα μνημόνια!

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού αποκριάτικο γλέντι με φαγητό, γκόγκες, κρασί και άλλα εδέσματα.



Κατά τη διάρκεια της γιορτής καίγεται και ο Βασιλιάς Καρνίβαλος, που φέτος συμβόλιζε τα μνημόνια. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και χόρεψαν γύρω από τη μεγάλη φωτιά.

Την οργάνωση της εκδήλωσης έβγαλε εις πέρας ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος».

cnn

ert