Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Μπόκα Τζούνιορς – Σπόρτινγκ Κριστάλ: Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από το πιο «βρώμικο» παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Για όσους δεν ασχολούνται «φανατικά» με το ποδόσφαιρο το όνομα της Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού δεν λέει τίποτα, σε αντίθεση με την Μπόκα Τζούνιορς, την ομάδα της Αργεντινής που λάτρεψε και λατρεύτηκε από τον Μαραντόνα. Οι δύο αυτές ομάδες, πριν από ακριβώς 47 χρόνια, μας πρόσφεραν έναν μεταξύ τους αγώνα που έχει περάσει στην ιστορία ως ο πιο «βρώμικος» του ποδοσφαίρου, καθώς αποβλήθηκαν οι 19 από τους 22 παίκτες!

Μοναδικοί... 








«επιζώντες» ήταν δύο τερματοφύλακες και ένας ακόμα παίκτη. Μια επική ισοπαλία μέσα στο θρυλικό «Μπομπονέρα» που ανάγκασε ακόμα και τον ίδιο τον Περουβιανό πρόεδρο, Βελάσκο Αλβαράδο, να στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην αποστολή της ομάδες.

Οι δύο ομάδες και η πορεία τους έως το ιστορικό παιχνίδι

Η Σπόρτινγκ ως πρωταθλήτρια Περού τοποθετήθηκε σε όμιλο που αποτελούσαν αποκλειστικά ομάδες από το Περού και την Αργεντινή. Έτσι, στον ίδιο γκρουπ βρέθηκαν εκτός από την Σπόρτινγκ, η Ουνιβερσιτάριο ντε Ντεπόρτες, αλλά και οι δύο εκπρόσωποι της Αργεντινής η Μπόκα Τζούνιορς και η Ροζάριο Σεντράλ.

Οι «ριμένσες» είχαν μία από τις καλύτερες φουρνιές παικτών που αποτελούσαν την βάση της εθνικής ομάδας της χώρας καθοδηγούμενοι από τον Αργεντινό Σαμπίνο Μπάρτολι. Και η Μπόκα όμως δεν πήγαινε πίσω αφού διέθετε μία από τις καλύτερες ομάδες διαχρονικά της ιστορίας με ποδοσφαιριστές όπως οι Μαρζολίνι (ο καλύτερος αριστερός μπακ που έχει βγάλει η χώρα), Ρόγκελ, Ρόχας και Σουνιέ και κατέβαινε στο τουρνουά επίσης ως πρωταθλήτρια της χώρας της.



Οι Περουβιανοί παρότι δεν ξεκίνησαν καλά στον όμιλο, ισοπαλία 0-0 κόντρα στην Ουνιβερσιτάριο και ήττα με 2-1 από την Ροζάριο Σεντράλ, κατάφεραν να μπουν ξανά στην διεκδίκηση της πρόκρισης μετά τη νίκη επί της Μπόκα με 2-0 και τώρα ετοιμαζόταν για το ματς στο «Μπομπονέρα».

Ένα «Μπομπονέρα» που δύο χρόνια πριν το ιστορικό αυτό παιχνίδι-είχε φιλοξενήσει άλλες δύο τρομερές μάχες που έγραψαν την δική τους ιστορία. Αρχικά ο επαναληπτικός του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών μεταξύ της Εστουδιάντες και της Μίλαν που χαρακτηρίστηκε ως η «ντροπή της Λα Πλάτα» με όλη την ομάδα της Εστουδιάντες να συλλαμβάνεται μετά από εντολή του προέδρου της Αργεντινής, Χουάν Κάρλος Ονγκανία, για το υπέρμετρα αντιαθλητικό και βρώμικο παιχνίδι που είχε κάνει διεθνώς ρεζίλι την χώρα, ενώ την ίδια χρονιά το Περού είχε αποδράσει από το ίδιο γήπεδο με ισοπαλία 2-2 παίρνοντας την πρόκριση για το Μουντιάλ του Μεξικού αφήνοντας παράλληλα σπίτι της την «αλμπιτσελέστε».

Το σημαδιακό «Μπομπονέρα»

Το ματς ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη 17 Μαρτίου και η Σπόρτινγκ ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες με διάχυτη αισιοδοξία μετά τη νίκη επί των «χενέισες» και στις δηλώσεις τους τόνιζαν ότι μπορούν να κερδίσουν και μέσα στο άντρο της αντιπάλου. Το ίδιο σημαντικός όμως ήταν ο αγώνας και για την Μπόκα που επίσης έψαχνε μόνο τη νίκη για την πρόκριση. Εκείνη τη νύχτα κανείς δεν είχε ιδέα τι κατάληξη θα είχε η αναμέτρηση παρά το γεγονός πως ο μύθος της εποχής κάνει λόγο για πρόβλεψη του τι θα σύνεβαινε αφού ένα χρόνο πριν ένας διάσημος Αργεντινός αστρολόγος, ο Έκτορ Ρόχας είχε προβλέψει πως το 1971 θα ξεσπάσει ένα μεγάλο αθλητικό σκάνδαλο, που θα έκανε αίσθηση παγκοσμίως.

Ο αγώνας

Ο αγώνας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που θα μεταδιδόταν δορυφορικά στο Περού, ξεκίνησε στις 20:40 (ώρα Αργεντινής). Διαιτητής της αναμέτρησης και μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ουρουγουανός Αλεχάντρο Οτέρο. Το «Μπομπονέρα» ήταν γεμάτο από 60.000 οπαδούς της Μπόκα οι οποίοι περίμεναν μια άνετη νίκη της ομάδας τους που θα τους έφερνε πιο κοντά στην πρόκριση. Ο Μπάρτολι κατέβασε την ίδια ενδεκάδα με το νικηφόρο μας στο Περού με την Σπόρτινγκ να παγώνει το γήπεδο στο 17ο λεπτό με τον Ορμπεγόσο. Η αντίδραση της Μπόκα ήταν άμεση και μέσα σε οκτώ λεπτά με τους Κοτς και Ρόχας κατάφερε να κάνει την ανατροπή. Η πίεση των γηπεδούχων συνεχίστηκε αλλά το τρίτο γκολ που θα τελείωνε και την υπόθεση-νίκη δεν ήρθε ποτέ.




Όσο ο χρόνος περνούσε οι παίκτες της Σπόρτινγκ έπαιρναν όλο και περισσότερο θάρρος και είκοσι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο Παχουέλο έκανε το 2-2. Τα προ διετίας φαντάσματα είχαν επιστρέψει για τα καλά στο «Μπομπονέρα» με την Μπόκα να πιέζει για το γκολ της νίκης. Κι ένα λεπτό πριν το τέλος του 90λεπτου έγινε το αδιανόητο. Η ισοπαλία δεν βόλευε τους Αργεντινούς και ο κόσμος είχε κατέβει κοντά στο τέρμα της Σπόρτινγκ. Σε μία από τις τελευταίες επιθέσεις των γηπεδούχων ο Ρόγκελ πέφτει στην αντίπαλη περιοχή ζητώντας πέναλτι. Ο Οτέρο δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι και στη συνέχεια της φάσης ο Σουνιέ επιτίθεται στον Κεσάδα βάζοντας μπουρλότο στο παιχνίδι.

Από εκείνο το σημείο και μετά η σύρραξη γενικεύτηκε με τον Σουνιέ σαν ταύρος σε υαλοπωλείο κρατώντας στο ένα χέρι το σημαιάκι του κόρνερ προσπαθεί να χτυπήσει τον Γκαγιάρδο ο οποίος απαντάει με μια ακροβατική κλωτσιά στο πρόσωπο του Αργεντινού ο οποίος πέφτει κάτω ματωμένος. Ματωμένος αλλά και χωρίς αισθήσεις βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο και ο αμυντικός των Περουβιανών Κάμπος μετά από κλωτσιά του Κοτς της Μπόκα.

Η κατάσταση είχε ξεφύγει για τα καλά και με τους πάγκους των δύο ομάδων να παίρνουν μέρος στο ξύλο με το «Μπομπονέρα» να μετατρέπεται σε αρένα από τις κλωτσιές, τις μπουνιές και αίματα να γεμίζουν τον αγωνιστικό χώρο.





Μετά από λίγη ώρα ο διαιτητής Οτέρο αποφάσισε την διακοπή του ματς βγάζοντας την κόκκινη κάρτα σε συνολικά 19 ποδοσφαιριστές (!) με μοναδικούς διασωθέντες τους δύο τερματοφύλακες, αλλά και τον Περουβιανό αμυντικό της Μπόκα, Μελέντες ο οποίος δεν συμμετείχε στην σύρραξη.

«Δεν ήταν οι παίκτες της Σπόρτινγκ που ξεκίνησαν τον τσακωμό, αλλά δεν είχαν και άλλη επιλογή από το να αμυνθούν μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκαν» δήλωνε ο εκπρόσωπος της Κριστάλ, Αουγούστο Μοράλ, την ώρα που ο θρυλικός πρόεδρος της Μπόκα, Αλμπέρτο Αρμάντο, ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία όλων των πρωταγωνιστών αφού όπως τόνιζε είχε γίνει ρεζίλι τόσο στην Αργεντινή όσο και σε όλη τη Λατινική Αμερική. Και οι ποινές ήταν άμεσες με τους «χενέιζες» να δείχνουν την πόρτα της εξόδου τόσο στον προπονητή Σιλβέρο, όσο και στον αρνητικό πρωταγωνιστή τον Σουνιέ. Στη συνέχεια μετά από εντολή τη Αστυνομίας σχεδόν όλοι οι παίκτες που έλαβαν μέρος στα επεισόδια συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης για 30 ημέρες.

Όπως ήταν λογικό η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Περουβιανών πίσω στην Λίμα και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία της Αργεντινής με άγριες διαθέσεις (ορισμένοι από αυτούς πέταξαν και πέτρες προς την πρεσβεία) για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση των συμπατριωτών τους. Τελικά, μετά από παρέμβαση της πρεσβείας του Περού στο Μπουένος Άιρες οι παίκτες αφέθηκαν ελεύθεροι και στην επιστροφή τους στην Λίμα πλήθος κόσμου τους υποδέχτηκε ως ήρωες.





Το συμβάν αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις και στις δύο ομάδες, αφού η Μπόκα ως γηπεδούχος τιμωρήθηκε από τη διοργάνωση και δεν έπαιξε τα επόμενα δυο παιχνίδια, ενώ από την πλευρά της η Σπόρτινγκ αναγκάστηκε να κατέβει στα επόμενα δύο παιχνίδια με νεαρούς αφού σχεδόν όλο το ρόστερ της ήταν τιμωρημένο με συνέπεια να γνωρίσει δύο ήττες στα ισάριθμα εναπομείναντα παιχνίδια και να αποκλειστεί.

Τους επόμενους μήνες το εχθρικό κλίμα μεταφέρθηκε στον έντυπο Τύπο όπου πύρινα άρθρα είχαν φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης, ενώ στην Αργεντινή υπήρξαν φωνές που ζητούσαν η χώρα να μην διοργανώσει το Μουντιάλ του 1978 για να ξεπλύνει την ντροπή. Τελικά ο πόλεμος αποφεύχθηκε αλλά όχι και το κλείσιμο του «Μπομπονέρα» με το όλο σκηνικό της 17ης Μαρτίου του 1971 να παίρνει την ονομασία «Στάλινγκραντ του ποδοσφαίρου» για το απίστευτο μίσος και βία των δύο ομάδων.

Πηγή: gazzetta.gr