Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Φεζ, η παλαιότερη αυτοκρατορική πόλη του Μαρόκου



Ανακαλύψτε αυλές σπιτιών με ολάνθιστους κήπους, ιερατικές σχολές, πολύχρωμα παζάρια και... 

 
 
 
 
 
 
 
 
στενά σοκάκια στο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του Μαρόκο ανά τους αιώνες.



Η Φεζ, η αρχαιότερη από τις τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις της χώρας και η τρίτη μεγαλύτερη κρύβει έναν συναρπαστικό κόσμο.

Το ιστορικό κέντρο της βρίσκεται στη λίστα των Μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Η αυθεντική μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, λόγω της παρουσίας Ισπανών αριστοκρατών, συνδυάζεται μοναδικά με την αραβική κουλτούρα. Από το 859 μ.Χ. λειτουργεί στην πόλη το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σχολείο του κόσμου.




Αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές πόλεις με την πολυδαίδαλη μεντίνα της, Φεζ Eλ Μπαλί να περιβάλλεται από γεροδεμένα τείχη με πύλες, όπως τη φημισμένη Μπαμπ Μπου Ζελούντ.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μεγαλοπρεπές τζαμί Ελ Καραουάν, τις ιερατικές σχολές του 14ου αιώνα, το ανάκτορο του Χασάν II και το μαυσωλείο του μουλά Ιντρίς. Περιπλανηθείτε στην ιστορική συνοικία των βυρσοδεψών και των βαφέων και δείτε από κοντά το σιντριβάνι Φοντάκ Ναζαρίν.



Στη νέα Φες βρίσκεται η εβραϊκή συνοικία Mellah και το βασιλικό παλάτι με την εντυπωσιακή του πρόσοψη που ωστόσο απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες.