Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Το κυκλαδίτικο νησί με την μεθυστική ατμόσφαιρα


Η Άνδρος είναι μία ανάσα από όλη την Ελλάδα σε... 













ένα μόνο μέρος, τα ψηλά της βουνά, οι χαράδρες, τα μικρά ποτάμια, οι κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, οι πολυάριθμες πηγές τρεχούμενων νερών, οι ελιές και το πράσινο, οι ιαματικές πηγές συνδυάζονται εκπληκτικά με το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις κι ικανοποιώντας κάθε απαιτητικό μάτι.

Η ακτογραμμή της είναι βραχώδης με τα νερά του βαθύ κόλπο του Γαυρίου να είναι συχνά ταραγμένα, μιας και ο αέρας είναι κυρίαρχος σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου στο νησί. Η φύση της είναι πανέμορφη, αφού είναι γεμάτη από πάμπολλα είδη δέντρων, αρώματα από τους κήπους και τους μπαξέδες που μπερδεύονται με το θυμάρι, τη ρίγανη και δημιουργούν μεθυστική ατμόσφαιρα. Την άνοιξη, τα αγριολούλουδα συνθέτουν ένα απίστευτο χαλί από χρώματα και ανεμώνες, ορχιδέες, καμπανούλες και ίριδες φυτρώνουν παντού.



Στην Άνδρο θα βρει κανείς πολλά καταφύγια και τροφή για όλα τα είδη πουλιών που κατοικούν στην πλούσια χλωρίδα της, όπως οι κουκουβάγιες, τα αηδόνια, οι πέρδικες και οι καρδερίνες, αλλά και αρπακτικά, όπως ο φιδαετός, ο πετρίτης και ο μαυροπετρίτης, ενώ στην πυκνή βλάστηση βρίσκουν κατάλυμα και μικρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ασβών, των σκαντζόχοιρων, των νεροχελώνων και των βατράχων. Οι χείμαρροι, τα ρέματα, οι πηγές και τα ποτάμια, που είναι διασκορπισμένα και στολίζουν την έκταση του νησιού, προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες για τα ζώα και τη φύση.

Εκτός από τον φυσικό της πλούτο και την άγρια ομορφιά των βράχων, η Άνδρος γοητεύει τόσο με τα χωρία όσο και τις παραλίες της. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού, που δε μοιάζει καθόλου με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα καθώς διατηρεί την αίγλη της και τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της• όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα, πλατείες, γραφικά σοκάκια, ωραίες εκκλησίες και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία, ενώ έντονο είναι και το ιστορικό και πολιτιστικό της στοιχείο με τα πολλά μουσεία και την κλασική αρχιτεκτονική τους. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα και είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να «κόβει» τη θάλασσα στα δυο. Η χερσόνησος από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Χώρα, οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη και τη θάλασσα και καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο στέκεται το μεσαιωνικό Ενετικό Κάστρο (13ος αιώνας), και τη βραχονησίδα του διάσημου και μοναδικού φάρου Τουρλίτη.



Η πρωτεύουσα περιβάλλεται από δύο αμμώδεις παραλίες, την κεντρική παραλία της πρωτεύουσας, Νειμποριό, στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά. Είναι πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, μιας και το βλέμμα μπορεί να χορτάσει από το γαλάζιο της θάλασσας, τις κατάφυτες διπλανές ρεματιές και το λευκό των κυκλαδίτικων σπιτιών όσο θέλει -κάτι απέναντι στο οποίο κανένας λάτρης της θάλασσας δεν μπορεί να αντισταθεί. Ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι ενώνει το Κάστρο με τη Χώρα στην Άνδρο, ενώ στην πλατεία απέναντι από το κάστρο δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Είναι έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή.


Από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα είναι η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, στεγασμένη σε ένα αρχοντικό του 1919, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης. Επίσης το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη, θεολόγου, φιλοσόφου και αγωνιστή του 1821. Θαυμαστά είναι, επίσης, και τα εκκλησιαστικά μνημεία.



Η Άνδρος έχει σαν κεντρικό λιμάνι το Γαύριο και η πύλη του νησιού είναι χτισμένη στον μυχό του απάνεμου φυσικού όρμου, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, ενώ είναι εξοπλισμένη με πολλά τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και μπαρ.

Το Μπατσί είναι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, με έντονη νυχτερινή ζωή και πολλές επιλογές για φαγητό και εξόδους. Η απάνεμη παραλία με την ψιλή άμμο είναι πλήρως οργανωμένη και αποτελεί ιδανική λύση για τις οικογένειες και τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, αφού οι δεύτεροι θα βρουν τα κατάλληλα μέσα για να «δαμάσουν» τα κύματα. Οι γαλάζιες γραμμές του ορίζοντα και το θαμνώδες πράσινο πλάθουν μια εικόνα που αυθόρμητα παραπέμπει σε εικόνες ξεγνοιασιάς και καλοκαιρινής ευτυχίας.



Ο Όρμος Κορθίου, ή Γιαλός, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Άνδρου, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν οι Γερακώνες και η Ράχη. Ο οικισμός πλαισιώνεται μοναδικά από τη θέα των περισσότερων γύρω χωριών, ενώ στην περιοχή δεσπόζει το κάστρο της Φανερωμένης (Πάνω Κάστρο) και για κολύμπι προσφέρεται η μεγάλη παραλία, Μύλος, το απάνεμο λιμανάκι της Αγίας Αικατερίνης και πίσω από τον λόφο, η περίφημη παραλία «της γριάς το πήδημα».

Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι η φρουτάλια, μια ομελέτα που περιέχει επίσης πατάτες και παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα. Ένα άλλο είναι ο λαμπριάτης, ένα φαγητό που μαγειρεύεται το Πάσχα και είναι κατσίκι με γέμιση τυριών. Παραδοσιακά ανδριώτικα γλυκά του νησιού είναι τα γλυκά του κουταλιού και αμυγδαλωτά, όπως τα καλτσούνια και οι παστίτσιες, ενώ λόγω των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων που έχει, η Άνδρος, παράγει τοπικά τυριά. Ακόμα, παράγει κρασί, λικέρ, σουμάδα και ρακί σε τοπικούς συνεταιρισμούς.