Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Σφοδρή επίθεση Ε.Μαρινάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: «Οι άκαπνοι ξεφτιλίζουν τους ήρωες»!


Σεραφείμ Πειραιώς για Τσίπρα: «Πούλησε την Μακεδονία»! 
 
 
Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικηταρά του Τουρκοφάγου στον Πειραιά. Μια προτομή που έγινε με χορηγία του Βαγγέλη Μαρινάκη στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη

Σε...

κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και με την έκφραση ενός αγνού πατριωτισμού, εκατοντάδες πολίτες τίμησαν τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστό και ως ο «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος».

Μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Εθνικής Παλιγγενεσίας βρήκε μια θέση στον Πειραιά αλλά και στις καρδιές όλων όσοι δεν ξέχασαν ποιοι ήταν εκείνοι που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, πριν από 200 περίπου χρόνια.

Η ειδική εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά, στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς (παραπλεύρως του Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας, Γρηγορίου Λαμπράκη 41), είχε πολλούς συμβολισμούς, συγκινητικές στιγμές αλλά και σαφή μηνύματα.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικηταρά του Τουρκοφάγου έδωσαν την αφορμή να θυμηθούν όλοι τόσο την Επανάσταση του 1821 και τους ήρωές της, όσο και το γεγονός ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές της κυνηγήθηκαν, λοιδωρήθηκαν, πέθαναν πένητες.

Ένας από αυτούς και ο Νικηταράς ο οποίος στα τελευταία χρόνια της ζωής του, αυτός ένας ήρωας, ζητιάνευε για να ζήσει, κοντά στο σημείο όπου από το Σάββατο 23 Μαρτίου θα υπάρχει η προτομή προς τιμήν του.

Δείτε το βίντεο από την αποκάλυψη της προτομής του Νικηταρά του Τουρκοφάγου

video-1553340469.mp4

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον δήμο Πειραιά και χορηγός της προτομής του σπουδαίου Νικηταρά ήταν ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια.

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για τα διδάγματα του παρελθόντος και στάθηκε σε δύο σημεία για τον Νικήτα Σταματελόπουλο:

Στην προσφορά του στην Επανάσταση για την οποία πήρε και το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» και στα τελευταία χρόνια της ζωής του στον Πειραιά με τον κ. Μαρινάκη να λέει συγκινημένος «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» και να θυμίζει τα δύσκολα χρόνια του Νικήτα Σταματελόπουλου.

Ο εφοπλιστής και ηγέτης του Ολυμπιακού ξεκίνησε την ομιλία του, ωστόσο, με ένα ηχηρή μήνυμα προς όλους για το οποίο και καταχειροκροτήθηκε:

«Θέλω να μιλήσω για τους άκαπνους του 1840 που εξευτέλισαν τους ήρωες οι οποίοι μας προσέφεραν την ελευθερία μας μέχρι σήμερα. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται».

Είπε επίσης για την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι σήμερα για να δολοφονήσουν χαρακτήρες και για τα όργανα της κυβέρνησης που επιδίδονται σε κυνήγι ανθρώπων.

Ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στον τιμώμενο ήρωα τόνισε:

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η δωρεά της προτομής στη μνήμη του πατέρα μου Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Ενός ανθρώπου ο οποίος ήταν σφυρηλατημένος με τις διαχρονικές αρχές του ελληνισμού και που είχε ταυτόχρονα ανιδιοτελή αγάπη για τον Πειραιά. Αυτές τις αρχές υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του και αυτό για εμένα αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για προσφορά στον τόπο και την πατρίδα μου.

Είναι σημαντικό στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που παράλληλα εξελίχθηκε σε πρωτοφανή κρίση αξιών, να μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στους αγωνιστές του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους για τις αξίες, τα ιδανικά και υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση την πατρίδα μας.

Όραμά μας αυτά τα πέντε χρόνια στο δήμο Πειραιά ήταν να θέσουμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης του».



Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Ε.Μαρινάκης με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Ε.Κάτρη Μεϊντάση











Μήνυμα και από Μητροπολίτη Σεραφείμ: «Πουλήθηκε η Μακεδονία»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ομιλία του Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον χορηγό της προτομής όσο και τον δήμο Πειραιά αλλά και τον γλύπτη.

Ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στο παράδειγμα που μπορεί να δώσει ο Νικηταράς στους νεοέλληνες «σε μια εποχή βαθιάς συγχύσεως και τραγικής απομείωσης των σωτήρων του γένους μας».

Ο Σεβασμιότατος καταχειροκροτήθηκε όταν τόνισε ότι σήμερα τα πάντα πωλούνται κι αγοράζονται και αναφερόμενος στο «Μακεδονικό» υπογράμμισε: «Πωλήθηκε το όνομα της Μακεδονίας μας σε Σλάβους, σε παραχαράκτες της ιστορίας μας που μιλούν μια βουλγαρική διάλεκτο».

Τόνισε ότι ο Νικηταράς, ένας άνδρας της Ρωμιοσύνης, υψώνει το λάβαρο της πνευματικής αντιστάσεως. «Να αντιδράσουμε στη φενάκη που έρχεται να απλωθεί στον τόπο μας. Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

Τέλος, προσφέροντας στον κ. Μαρινάκη μια ζωγραφιά του Νικηταρά τον ευχαρίστησε «διότι δεν φείδεται της προσωπικής του περιουσίας για να καταδείξει το μεγαλείο της πατρίδας και της πίστεως. Τον ευγνωμονώ για όλα όσα προσφέρει και τα οποία δεν προέρχονται από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό όπου μεγαλύνει το μέγα της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων. Γι’ αυτό και τον συγχαίρω».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι «ως δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Πειραιά και τον σεβασιμότατο μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ εκπληρώνουμε ένα χρέος απέναντι στον ήρωα Νικηταρά» .

Συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε ο δημιουργός του έργου, Γεώργιος Κικώτης, ο οποίος δεν μπόρεσε από τα δάκρυα να ολοκληρώσει την ομιλία του αλλά και η στιγμή όπου η Βασιλική Καρακώστα τραγούδησε Δημώδες Άσματος (Μοιρολόι) προς τιμήν του Νικήτα Σταματελόπουλου.



Μια