Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

«Μέθοδος της απασχόλησης»: Έτσι οι σπείρες κακοποιών «γδύνουν» ανυποψίαστους ηλικιωμένους



Δύο εγκληματικές οργανώσεις εξάρθρωσε η Αστυνομία, ξεσκεπάζοντας τη δράση τους – Χειροπέδες σε οκτώ άτομα πέρασαν οι αστυνομικοί

Δύο πολυμελείς σπείρες, τα μέλη των οποίων διέπρατταν τους τελευταίους έξι μήνες κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, σε...  

 
 
 
Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, συλλαμβάνοντας οκτώ άνδρες, ηλικίας από 23 έως και 43 ετών, καθώς και δύο γυναίκες, ηλικίας 42 και 41 ετών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, «οι δράστες έχοντας ως έδρα περιοχή της Αττικής πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια σε πόλεις όπου διέμεναν για μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας ως σκοπό να εντοπίσουν ηλικιωμένους και στη συνέχεια, είτε να τους εξαπατήσουν είτε να τους κλέψουν».

Το συνολικό παράνομο όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τις παράνομες πράξεις τους ξεπερνά τις 90.000 ευρώ, από τα οποία τα 57.000 ευρώ ήταν μετρητά, που είχαν αφαιρέσει από ηλικιωμένους και τα υπόλοιπα ήταν η αξία των κοσμημάτων που επίσης είχαν αφαιρέσει, αναφέρει η Αστυνομία.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, από τον Οκτώβριο του 2018, διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε διαμερίσματα, με τη «μέθοδο της απασχόλησης». Οι δράστες λειτουργώντας κυρίως σε ομάδες των πέντε ατόμων, από τους οποίους ήταν πάντα δύο ή τρεις γυναίκες, αφού ενοικίαζαν αυτοκίνητο μετέβαιναν στην πόλη που είχαν επιλέξει και διέμεναν εκεί για ένα ή δύο βράδια.

Κατά την παραμονή τους οι δράστες, με το πρόσχημα πώλησης διαφόρων ειδών ένδυσης, εισέρχονταν με τη «μέθοδο της απασχόλησης», σε διαμερίσματα ηλικιωμένων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα, ενώ οι άντρες συνεργοί τους τις περίμεναν σε αυτοκίνητα για να διαφύγουν.

Τα μέλη της σπείρας είχαν διαπράξει έξι κλοπές σε Πάτρα, Αγρίνιο, Κοζάνη και Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 52.500 ευρώ, από τα οποία τα 49.720 ευρώ ήταν μετρητά.

Στην Αττική η δράση της δεύτερης σπείρας

Σχετικά με τη δεύτερη σπείρα, οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Αγρινίου συνέλαβαν στα Άνω Λιόσια και στο Καματερό Αττικής έξι μέλη της, ενώ ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία του έβδομου συνεργού τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται και τα δύο αρχηγικά της μέλη, ηλικίας 25 και 32 ετών.

Τα μέλη της σπείρας, διέπρατταν συστηματικά κλοπές ή απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών, παρουσιαζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ με το πρόσχημα του ελέγχου διαρροής ρεύματος. Με αυτή την πρόφαση έπειθαν τους ηλικιωμένους να μπαίνουν στα σπίτια τους, και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρήματα ή κοσμήματα.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης, η δεύτερη σπείρα, σύμφωνα με τον κ. Παπαευθυμίου, έχει κοινά στοιχεία με την πρώτη, διότι πάντα λειτουργούσε σε ομάδες των τεσσάρων ή πέντε ατόμων, τα οποία μετέβαιναν σε πόλεις που είχαν επιλέξει με ενοικιασμένα αυτοκίνητα, όπου διέμεναν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα και επέλεγαν ως θύματα κυρίως ηλικιωμένους πολίτες.

Από την έρευνα των αστυνομικών της Ασφαλείας Αγρινίου, προέκυψε ότι τα μέλη της δεύτερης σπείρας είχαν διαπράξει συνολικά 12 κλοπές και απάτες σε Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 38.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες, προκείμενου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις κλοπών και απατών.