Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

32 χρόνια από το έπος του ελληνικού αθλητισμού - Τι κάνουν σήμερα οι ήρωες που σήκωσαν στις πλάτες τους ένα ολόκληρο έθνος - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ


Του Κώστα Τέο

Έχουν περάσει 32 χρόνια από το έπος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 που φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ.  
 
 
 
 
 



Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, όταν η Ελλάδα μεθούσε από το νέκταρ της μεγάλης αυτής επιτυχίας που δεν απογείωσε μόνο το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Η Εθνική του Νίκου Γκάλη επικρατούσε έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό με 103-101 της ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης και όλη η χώρα ήταν στο πόδι...

Το enikos.gr με αφορμή και το ρεπορτάζ του «Εθνοσπόρ» έψαξε και βρήκε τι κάνουν σήμερα οι θριαμβευτές του 1987.

Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, η απάντηση στο ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από τον Νίκο Γκάλη. Τον άνθρωπο που βρίσκεται, πλέον, και στο Hall of Fame. Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος με την Έλενα Παναγιώτου και έχει μία κόρη 13 ετών. Είναι πρεσβευτής της ΟΣΕΚΑ, Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο και στηρίζει διάφορους αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα ανά την Ελλάδα. 



Σειρά παίρνει ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο ο οποίος από το 2010 και μετά ασχολείται με τον ΠΑΟΚ. Είναι τεχνικός διευθυντής της ομάδας του Δικεφάλου ενώ παράλληλα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο ΑΠΘ.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έζησε μεγάλες στιγμές τόσο ο παίκτης όσο και ως προπονητής. Ήταν ο κόουτς της Εθνικής που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2005 και πήρε το αργυρό στο Μουντομπάσκετ του 2006.

Έχει δουλέψει σε Πανιώνιο, Μαρούσι, Ολυμπιακό, Εθνική Κίνας και τελευταία στον Άρη. Είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητής Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ).

Ο «τίμιος γίγαντας», Αργύρης Καμπούρης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Επίσης επί σειρά ετών μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στην παραγωγική διαδικασία ομάδων του Ολυμπιακού.

Ο Νίκος Λινάρδος παραμένει ενεργός με το μπάσκετ. Είναι τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία του Πανιωνίου, όπου, άλλωστε, διέπρεψε και ως παίκτης, ενώ εργάζεται και στη ΓΓΑ.

Ο Παναγιώτης Καρατζάς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί μετά το τέλος της καριέρας του με το μπάσκετ. Δούλεψε σε βιοτεχνία του πατέρα του, σήμερα διατηρεί ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Άλιμο. Επίσης ασχολήθηκε με τον χώρο της εστίασης στην περιοχή του Κορυδαλλού.



Ο Μιχάλης Ρωμανίδης ανήκει στην κατηγορία των μπασκετανθρώπων. Εργάζεται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής στον Μίλωνα, στον Άλιμο, στη Δάφνη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ο μάνατζερ της ομάδας του Ρεθύμνου.

Ο Νίκος Φιλίππου υπήρξε team manager της Εθνικής ομάδας και για ένα διάστημα διευθυντής του ΣΕΦ. Είναι συνταξιούχος αστυνομικός και επιχειρηματίας.

Ο Λιβέρης Ανδρίτσος, αυτή τη στιγμή, δεν είναι ενεργός με το μπάσκετ. Υπήρξε μέλος διοικήσεων της ΕΟΚ, ήταν τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος εθνικών ομάδων της Ελληνικής Ομοσπονδίας για αρκετά χρόνια. Το 2013 ήταν γενικός αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας.

Ο Παναγιώτης Φασούλας πέρασε και από την πολιτική, αφού υπήρξε βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά. Επέστρεψε στον χώρο του μπάσκετ ως τζένεραλ μάνατζερ της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού. Επίσης είναι συνεργάτης του «Ιδρύματος Μπούμπουρα», του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ήφαιστος.

Ο Μέμος Ιωάννου ήταν, είναι και θα είναι μπασκετικός. Παραμένει ενεργός στην προπονητική. Έχει περάσει από τον πάγκο των Άρη , Ηλυσιακό, Πανιώνιο, Χολαργό και ΑΠΟΕΛ. Είναι σχολιαστής αγώνων. Μένει στην Παλλήνη και είναι συνιδρυτής (με τον Φίλιππο Ταμπάκη) της πρότυπης Ακαδημίας «ALL-NET Basketball Academy».

Τέλος, ο Φάνης Χριστοδούλου έχει ρίξει... μαύρη πέτρα στο μπάσκετ. Ο «μπέμπης» ζει στην Πάρο, όπου διατηρεί πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Τι κάνουν οι προπονητές των ομάδων

Ο Κώστας Πολίτης δεν είναι, πλέον, κοντά μας... Ήταν 18 Ιουνίου του 2018, όταν σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή. Από το 1982 είχε αναλάβει την καθοδήγηση του Ομοσπονδιακού μας συγκροτήματος ενώ έχει ακόμη καθίσει στον πάγκο ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η Νήαρ Ηστ και η ΑΕΚ.

Όσο για τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, ήταν στενός συνεργάτης του Κώστα Πολίτη στον πάγκο και στη συνέχεια ο διάδοχος του, όπου εργάστηκε για επτά χρόνια

Καθοδήγησε τους Παναθηναϊκό, Ηρακλή, ΠΑΟΚ και Άρη και εν συνεχεία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Εδώ και τρία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη.

Τι δηλώνουν πρωταγωνιστές του έπους

«Στο υποσυνείδητο του Έλληνα χαράχτηκε αυτή η επιτυχία σαν να δήλωνε η μικρή Ελλάδα παρούσα», δήλωσε για τη μεγάλη επιτυχία του 1987 ο Νίκος Λινάρδος και πρόσθεσε: «Το κοινό πίστευε κάτι σαν κοιτάξτε, εμείς μπορούμε και να κοιτάξουμε κατάματα τους μεγάλους και να τους κερδίσουμε».

Από την πλευρά του ο Νίκος Σταυρόπουλος δήλωσε: «Άλλαξε η αθλητική ζωή της χώρας. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία που έφερε παιδιά στο μπάσκετ και ανέδειξε το άθλημα στη χώρα μας».

Για το 1987 ήταν συγκλονιστικός λόγος του Νίκου Γκάλη κατά την είσοδο του στο Hall of Fame. «Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο: