Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Διαγνωστικά κέντρα: Το τέλος των κινητοποιήσεων και η ικανοποίηση των αιτημάτων



Πανικός προκλήθηκε από τις αλλαγές που είχαν προτείνει τα διαγνωστικά κέντρα που τελικά έδωσαν τέλος στις κινητοποιήσεις.

Κερδισμένοι και χαμένοι βγήκαν από τις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων οι εργαστηριακοί γιατροί και ιδιοκτήτες των Διαγνωστικών Κέντρων. Τι κατάφεραν, τι περιμένουν και γιατί ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε... 

 
 
 
δημόσιο απολογισμό για τις κινητοποιήσεις τους προχώρησαν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα Διαγνωστικά Κέντρα, οι οποίοι πραγματοποίησαν τους τελευταίους δύο μήνες, δύο από τις μεγαλύτερες και πιο επιθετικές κινητοποιήσεις που έχουν συμβεί τελευταία στον τομέα της Υγείας.

Το Συντονιστικό ‘Οργανο υποστηρίζει ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας, πέτυχαν σημαντικές νίκες στις οικονομικές διεκδικήσεις τους για τις επόμενες χρονιές, αλλά καμία διασφάλιση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση τους από τα χαράτσια του clawback και rebate για το 2018.

Όσον αφορά στους λόγους που τους ανάγκασαν να λήξουν την απεργία; Προχώρησαν σε αναστολή, όπως υποστηρίζουν, όχι εξ΄αιτίας της αντίδρασης των ίδιων των ασθενών στις κινητοποιήσεις τους, αλλά επειδή είχαν απέναντί τους μια κυβέρνηση «που δεν μπορεί ή δεν θέλει να λάβει αποφάσεις», ενώ ταυτόχρονα ήταν υποχρεωμένοι να επιδείξουν κοινωνική ευασθησία απέναντι στους ασθενείς και την οικονομική επιβάρυνση που θα υφίστατο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να τους αποζημιώσει, αν και θα μπορούσε.

«Μετά από την άκαμπτη και ανάλγητη στάση του ΕΟΠΥΥ που αρνήθηκε να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους για να μη επωμιστούν το οικονομικό κόστος της μη εκτέλεσης των παραπεμπτικών, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το κάνει, αφού όχι μόνο έχει συμβεί στο παρελθόν αλλά και στην παρούσα κινητοποίηση με απλή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ παρατάθηκε η χρονική διάρκεια εκτέλεσης των παραπεμπτικών και πέραν των 21 ημερών που ορίζεται από τον ΕΚΠΥ, το Συντονιστικό Όργανο με κοινωνική ευαισθησία αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων σταθμίζοντας την προεκλογική περίοδο, αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ασθενών που έχουν γίνει όμηροι της κυβέρνησης», λένε χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των απεργών γιατρών και ιδιοκτητών.

Τι κέρδισαν τα Διαγνωστικά Κέντρα από δύο μεγάλες κινητοποιήσεις
Ο κλάδος του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού τομέα έχει κατέλθει σε κινητοποιήσεις δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο «την επαγγελματική και οικονομική επιβίωση του κλάδου», όπως λένε οι εκπρόσωποί του, και διεκδικώντας την κατάργηση του Clawback – Rebate, αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η μεγάλη ανταπόκριση των εργαστηρίων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που οι ίδιοι οι απεργοί την χαρακτηρίζουν «καθολική», τους απέφερε τα εξής κέρδη:

Αύξηση του προϋπολογισμού για το 2019 κατά 9 εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν προβλεφθεί από απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
Δέσμευση για αλλά 30 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για το 2019 για την ΠΦΥ, που θα εγκριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
Το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για την αποπληρωμή του clawback.
Ο υπουργός Υγείας είχε συνομιλίες με το διοικητή του ΕΦΚΑ και ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων πριν το 2012 των ταμείων προ του ΕΟΠΥΥ. Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματισθεί συνάντηση του συντονιστικού με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ.
Οι εργαστηριακοί γιατροί ζήτησαν και αποδέχθηκε ο υπουργός την επιτάχυνση ψηφιοποίησης και εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων από την ΗΔΙΚΑ, που έχουν εκπονηθεί από τις ομάδες εργασίας του υπουργείου, με την εφαρμογή των οποίων μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και μείωση του clawback.
Τι δεν κατάφεραν
Κανένα αίτημα των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων δεν ικανοποιήθηκε για το οικονομικό έτος 2018. Οπως αναφέρουν τα ίδια τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου:

«Για τις οφειλές του 2018 το αίτημα μας δεν ικανοποιήθηκε καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, μετά και την άρνηση του υπουργείου οικονομικών να αποδεχθεί αυτό το αίτημα, άποψη με την οποία διαφωνούμε».

Το Συντονιστικό Όργανο, ωστόσο, πρότεινε ως μόνη διέξοδο την τοποθέτηση 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προκύψει από τις πληρωμές των νοσηλειών των Ευρωπαίων πολιτών που όμως δεν απεδέχθει το υπουργείο.

Το σύνολο των φορέων ΠΦΥ δεν αποδέχθηκε, επίσης, οποιαδήποτε άλλη πρόταση που έγινε από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, όπως να συμψιφιστούν χρήματα με εσωτερική ανακατανομή άλλων κωδικών, π.χ. τα 40 εκατ. ευρώ που έχουν καταλογιστεί για την παιδοδοντιατρική περίθαλψη, αφού όπως λένε:

«Όποια άλλη πρόταση του υπουργείου για εσωτερική ανακατανομή του clawback δεν έχει εφαρμογή, αφού δεν ελαττώνει στο σύνολο το clawback που είναι και ο στόχος των κινητοποιήσεων και το μόνο που θα κάνει είναι να σπείρει τον διχασμό και την ανθρωποφαγία μεταξύ των παρόχων».

Διαγνωστικά Κέντρα: «Συνεχίζουμε δυναμικά…»
Οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών θα συνεχίσουν δυναμικά να διεκδικούν τα αιτήματά τους, όπως λένε, από τη νέα κυβέρνηση και για το λόγο αυτό κάνουν ήδη επαφές με όλα τα κόμματα.

Τέλος ευχαριστούν όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας: «και ιδίως τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την αμέριστη συμπαράσταση του στον δίκαιο αυτό αγώνα μας».