Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Όταν τρώει ο σκύλος, μην τον ενοχλείς...


«Όταν τρώει ο σκύλος, μην τον ενοχλείς...» μια φράση που θυμάμαι να μου την λένε απο μικρή ηλικία οι γονείς, παππούδες και νομίζω ότι την έχετε ακούσει οι περισσότεροι.

Πράγματι, ο σκύλος έχει αυξημένο το ένστικτο προστασίας του φαγητού του. Η ίδια του η φύση είναι τέτοια, που εάν δεν εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει μια υπερπροστατευτική έως και επιθετική συμπεριφορά έναντι οποιουδήποτε τον πλησιάσει την ώρα του φαγητού. Συχνές είναι οι επιθέσεις σκύλων εναντίον ακόμα και των ίδιων του των κηδεμόνων όχι μόνο κατά... 
 
την διάρκεια του γεύματος, αλλά ακόμη πιο συχνά όταν πάνε να του πάρουν το κόκκαλο ή κάποιο κομμάτι φαγητού από το στόμα του.

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και σκύλοι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί, να διατηρούν σε όλη τους την ζωή αυτή την αυξημένη προστατευτικότητα η οποία μπορεί να μην εκφράζεται με επιθετικότητα αλλά με λαιμαργία να κατεβάζουν το φαγητό γρήγορα, σχεδόν αμάσητο, μην τυχόν και τους το πάρει κανείς.

Μια ΛΑΘΟΣ μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος, που δυστυχώς την προτείνουν ακόμη και «επαγγελματίες» εκπαιδευτές, είναι η λεγόμενη ΥΠΟΤΑΓΗ. Λένε κάποιοι, την στιγμή που ο σκύλος γριλίζει την ώρα που πλησιάζεις το γεύμα του, πρέπει να «παλέψεις» με τον σκύλο, να τον βάλεις με τα χέρια σου ανάσκελα και να τον κρατήσεις ξάπλα δείχνοντας του ποιός είναι ο δυνατός...

Αυτή η πρακτική, εκτός του ότι προσομοιάζει με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν απέναντι σε ανθρώπους ακόμη και σήμερα....έχει και ένα σοβαρό κίνδυνο. Μπορεί πράγματι ο «δυνατός» κηδεμόνας να υποτάξει τον σκύλο και όντως να μην τολμήσει ξανά να γριλίσει ή να επιτεθεί στον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ κηδεμόνα. Τι θα συμβεί όμως εάν πλησιάσει τον ίδιο σκύλο κάποιος άλλος άνθρωπος ή ένα παιδί; Θα «πληρώσει τη νύφη» δυστυχώς το παιδί ή ο άλλος άνθρωπος που έτυχε να βρεθεί εκεί κοντά. Και μην γελιέστε, όλοι κάποτε χρειάζεται να αφήσουμε τον σκύλο μας και να φιλοξενηθεί από κάποιον άλλο, που δεν φταίει σε τίποτα.

Εάν έχετε σκύλο μικρότερης ηλικίας των 6 μηνών, υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ή να μην εμφανιστεί ποτέ επιθετικότητα. Εάν έχετε έναν σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας επισκεφθείτε κάποιον εκπαιδευτή αλλά σε κάθε περίπτωση μην μπείτε σε αντιπαράθεση με τον σκύλο. Αλλάξτε το μέρος που συνήθως βάζετε τον σκύλο σας να φάει, αφήστε το μπολάκι και αποχωρήστε από τον χώρο. Όταν σκύλος σας έχει ολοκληρώσει το φαγητό ή θέλετε να μαζέψετε το μπολάκι, καλέστε τον από μακρυά, δείξτε του κάποια λιχουδιά ή κάποιο παιχνίδι για να του πάρετε την προσοχή και αφού απομακρυνθεί περιορίστε τον (δέσιμο, crate box κτλ) και απομακρύνετε το σκεύος. Εν συνεχεία αφήστε πάλι τον σκύλο ελεύθερο. Αντίστοιχα και όταν του δίνετε κάποιο κόκαλο (από κτηνίατρο ή pet shop) που να επιτρέπεται και να μην θρυμματίζεται, πάρτε την προσοχή του σκύλου σας με κάτι άλλο και μόλις το αφήσει τότε μαζέψτε το. Αν πάλι σας είναι όλο αυτό «μπελάς» τότε μην του δίνετε τέτοια κόκαλα ή αφήστε τον να τα απολάυσει με την ησυχία του.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις απευαισθητοποίησης της προστασίας του φαγητού, υπάρχουν μέθοδοι σύνδεσης με κάτι θετικό (πλησιάζω το φαγητό για να προσθέσω και όχι να αφαιρέσω ποσότητα ή προσθέτω κάτι πιο νόστιμο) αλλά επειδή είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να δοκιμάσετε μόνοι σας, προτρέπω όλους να επισκεφθείτε κάποιον εκπαιδευτή γιατί αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όχι απαραίτητα σε εσάς αλλά σε κάποιο άλλο άνθρωπο και ακόμη χειρότερα κάποιο παιδί.




Αναστασιάδης Θωμάς
K9 Doorways Dog Trainers School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων
Κίν. 6979223803
www.brosdogs.gr