Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

5 αιθέρια έλαια που θα σας κάνουν να κοιμηθείτε σαν μωρό


Αν ο ύπνος σας διαταράσσεται επί μακρόν -με όλα τα άσχημα συνεπακόλουθα στην εικόνα της επιδερμίδα σας κάθε επόμενο πρωί- υπάρχει ένα και μόνο «φάρμακο»: αιθέρια έλαια.
Σίγουρα, μυρίζουν εκπληκτικά, αλλά... 

 
 
 
 
τα οφέλη τους ξεπερνούν την ευωδιά τους. Αυτά τα απίστευτα, αγνά εκχυλίσματα παρέχουν, εκτός από την τεράστια δύναμη που συγκεντρώνουν με σκοπό τη φροντίδα και την ευεξία της επιδερμίδας και των μαλλιών σας, αποτελούν και μια φυσική εναλλακτική λύση στο πρόβλημα του ύπνου. Τα αιθέρια έλαια όχι μόνο έχουν άμεσο ηρεμιστικό αποτέλεσμα προάγοντας έναν γαλήνιο ύπνο, αλλά έχουν και την ιδιότητα να κατευνάζουν το στρες, να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να ανακουφίσουν τον εγκέφαλο από τις εντάσεις που συσσωρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πριν πέσετε για ύπνο, χρησιμοποιήστε αυτά τα 5 αιθέρια έλαια στο δέρμα σας, αναμειγνύοντας λίγες σταγόνες είτε μέσα στην κρέμα νύχτας είτε στο ενυδατικό λάδι σώματος (τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης συστατικών που περιέχουν).

Υλάνγκ-Υλάνγκ

Τα άνθη του δέντρου cananga που φύεται στην Ινδονησία, παράγουν ένα έλαιο που είναι αποτελεσματικό στη μείωση της υπέρτασης και της εγκεφαλικής έντασης. Αυτή η ιδιότητα του αιθέριου ελαίου Υλάνγκ-Υλάνγκ (μετάφραση: άνθος των ανθέων), σας βοηθά να κοιμηθείτε γρηγορότερα, γεμίζοντας τα όνειρά σας με ένα υπέροχο, λουλουδάτο άρωμα. Θεαματικότερα αποτελέσματα θα δείτε αν το αναμείξετε με αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας και το ψεκάσετε σε όλο το σώμα.

Βαλεριάνα

Από τα μικρά ροζ άνθη του ομώνυμου φυτού αποστάζεται ένα αιθέριο έλαιο, που παρόμοια χαλαρωτική δράση με το χαμομήλι και τη λεβάντα, απλά διατηρεί μια ακόμη ιδιότητα που το κάνει πιο αποτελεσματικό για γρηγορότερο και καλύτερο ύπνο: δρα αστραπιαία στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται και ως θεραπεία κατά του άγχους, της κατάθλιψης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Δυο-τρεις σταγόνες αναμεμειγμένες με την κρέμα νυκτός αρκούν για να κοιμηθείτε γαλήνια στο λεπτό.

Ρωμαϊκό χαμομήλι

Η χρήση του χαμομηλιού ως ηρεμιστικό έχει τεκμηριωθεί εδώ και αιώνες, αποτελώντας μέχρι και σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Ωστόσο, η ισχύς του φυτού δεν είναι απλή, ειδικά της συγκεκριμένης ποικιλίας. Μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του του ρωμαϊκού χαμομηλιού στην ανακούφιση του στρες και του άγχους, αλλά η μέγιστη δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο ή τρεις σταγόνες, τις οποίες θα αναμείξετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και απλά θα κάνετε εισπνοές για μερικά λεπτά. Μην το απλώσετε στο δέρμα, και ειδικά στο πρόσωπο.

Νερολί

Το έλαιο εξάγεται από τα άνθη της «ταπεινής» νερατζιάς και οι μελέτες αναφέρουν ότι η ικανότητα του νερολί να παράγει έντονη ηρεμιστική δράση, πολλαπλασιάζεται όταν συνδυαστεί με έλαιο λεβάντας και χαμομηλιού. Από μόνο του το νερολί (το οποίο μπορείτε να αναμείξετε στην κρέμα προσώπου ή το λάδι σώματος, είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης ή των πόνων περιόδου.

Λεβάντα

Κανένας κατάλογος με τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για τον ύπνο δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τη λεβάντα, μια από τις πιο φημισμένες φυσικές πηγές ηρεμίας και χαλάρωσης. Είναι επίσης και από τα ελάχιστα συμπυκνωμένα αποστάγματα που μπορείτε να απλώσετε άφοβα απευθείας στο δέρμα (αρκεί να μην υπερβάλλετε στην ποσότητα). Μερικές σταγόνες στα σημεία των παλμών -καρποί χεριών, αρτηρίες λαιμού, πίσω από τα γόνατα- και μερικές εισπνοές κατευθείαν από το μπουκαλάκι του, αρκούν για να σας στείλουν στην αγκαλιά του Μορφέα πιο γρήγορα από ποτέ.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο λεβάντας στο βραδινό σας μπάνιο, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα.

ΠΗΓΗ