Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η απάντηση της «Ολύμπιας Συμμαχίας» στις ανούσιες κατηγορίες του νέου δημάρχου Δίου - Ολύμπου


Δελτίο Τύπου

Με «ανοιχτή» επιστολή απαξίωσης, προσπάθησε μίζερα ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου να μειώσει την μεγάλη προσφορά του απελθόντος Δημάρχου Κώστα Δημόπουλου και της Ολύμπιας Συμμαχίας, που αναπτυξιακά και τουριστικά άλλαξαν τη ροή .του τόπου.

Αναφορές έγιναν μόνο στις - ομολογημένες - αρρυθμίες που παρουσίασε η Υπηρεσία Καθαριότητας το φετινό καλοκαίρι. Τα...  




προβλήματα, όπως αναφέραμε σε παλαιότερο δελτίο τύπου (11-6-2019 Δ.Τ. «Η υπηρεσία καθαριότητας, έρμαιο των προεκλογικών σκοπιμοτήτων»), εμφανίστηκαν όταν σκόπιμα το Δημοτικό Συμβούλιο,στην συνεδρίαση της 25-4-2019,αποφάσισε να μην προσλάβουμε 40 οδηγούς και συνοδούς απορριμματοφόρων για έκτακτο προσωπικό.

Έτσι, με το λιγοστό προσωπικό που διέθετε ο Δήμος (παράταση των προσωρινών της Κ3/2018) δεν κατόρθωσε να αντεπεξέλθει επαρκώς, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν όγκοι σκουπιδιών σε πολλά σημεία,με αυξανόμενο ρυθμό, όσο μπαίναμε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Σημειωτέον ότι τρεις από τους δημοτικούς συμβούλους. που καταψήφισαν,ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της τωρινής δημοτικής αρχής.

Λειτουργικά είναι 8 απορριμματοφόρα, τα οποία συχνά, λόγω της υπέρχρησης του καλοκαιριού, παθαίνουν βλάβες. Ο Δήμος διαθέτει συνεργείο, τον δε Αύγουστο τα ιδιωτικά συνεργεία κλείνουν για διακοπές.

Πρότασή μας, που «πολεμήθηκε», ήταν και παραμένει η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη για μεγαλύτερη «ευελιξία»

Προσθέτουμε, ότι ο διαγωνισμός για εποχική ανάθεση σε ιδιώτη δεν είχε έγκυρες συμμετοχές και ακολουθήθηκε η διαδικασία της «απευθείας διαπραγμάτευσης», προκαλώντας καθυστέρηση.

Αναμένουμε από την νέα δημοτική αρχή, ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκομιδή, ιδιαιτέρως μετά την πρόσφατη πρόσληψη των μονίμων της προκήρυξης Κ3/2018.

Επισημαίνεται ότι για την κατάσταση στο Λιτόχωρο αποκλειστικά υπαίτια είναι η δημοτική αρχή περιόδου 2007 – 2010, στην οποία συμμετείχαν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχος και αντιδήμαρχος καθαριότητας, που καθιέρωσαν την τακτική της «κρεμασμένης σακούλας», τις δύο παράνομες αποκρουστικές ράμπες στις εισόδους του Λιτοχώρου (Πλάκα και στρατόπεδα) και τα σημεία συγκέντρωσης στα «Καμίνια» και προς «Αη – Γιάννη», που σήμερα έχουν καταστεί εστίες μόλυνσης. Η προσπάθειά μας για αλλαγή νοοτροπίας, να αποκτήσει το κάθε σπίτι κάδο, κατά πλειοψηφία έπεσε στο κενό.

Τέλος, φέτος τοποθετήθηκαν 110 μπλε κάδοι σε συγκεκριμένα «πράσινα σημεία», με θετική προοπτική.

-Πράγματι, εντός του Μαΐου, κλάπηκαν από το χώρο της ΔΕΑΔΟ, τρία παροπλισμένα απορριμματοφόρα. Σχετικά, υποβλήθηκε μήνυση κατ’ αγνώστου από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Σταύρο Χαρέλα στο Α.Τ. Λιτοχώρου.

-Οι όποιες οφειλές του Δήμου Δίου – Ολύμπου προς ιδιώτες, που τελούν σε γνώση του απελθόντος Δημάρχου, αποτυπώθηκαν σε έγγραφο,που παραδόθηκε στον νεοεκλεγέντα, ενώ άλλες οφειλές που αναφέρθηκαν και δεν τελούσαν σε γνώση του, καταγράφηκαν σε σημείωμα.Αρνούμαστε οποιαδήποτε άλλη απαίτηση, είμαστε στη διάθεση του Δήμου Δίου – Ολύμπου για σχετική κατάθεση σε δικαστήριο, εφ’ όσον ζητηθεί.

-Δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων διαδικασία παράδοσης – παραλαβής. Τα κινητά πράγματα ιδιοκτησίας του Δήμου, όπως οχήματα, μηχανήματα έργου, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα κλπ αποτελούν πάγια στοιχεία του κάθε Δήμου.

- Ασφαλώς και θα ελεγχθούν «τα οικονομικά» του Δήμου από ορκωτούς ελεγκτές. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 163 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων).

Δεν αρνηθήκαμε ότι, λόγω των Capital Control και των πλημμυρών στο Δήμο μας στις 15/17-11-2017,που ακόμα βρίσκεται (μέχρι 16-1-2020) σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η ρευστότητα ήταν περιορισμένη. Οι ζημιές υπολογίστηκαν από την υπηρεσία σε 2.200.000 €Οι αποζημιώσεις που λάβαμε ήταν μόλις 920.000 €.Αναμένουμε ακόμη 400.000 € από το Υπουργείο Υποδομών για τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της Δ.Ε. Δίου. Για την αποπληρωμή αποκαταστάσεων, δαπανήσαμε χρήματα που προοριζόταν, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για άλλους σκοπούς (π.χ. αγορά απορριμματοφόρων)

-Όμως, στο Δήμο Δίου – Ολύμπου υπάρχουν κι άλλα θέματα πέρα από την αποκομιδή και τα δελτία τύπου εντυπωσιασμού.

Είναι τα έργα πνοής που εκτελέστηκαν, που εκτελούνται, που εγκρίθηκαν και που έχουν μελετηθεί.

Είναι η ραγδαία ανάπτυξη του Τουρισμού, συνέπεια των ενεργειών προώθησης και προβολής για τις οποίες κάθε χρόνο φρόντιζε ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.

Είναι η έκδοση τίτλου (διαπιστωτικής πράξης) κυριότητας και η μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης των 25.000 στρεμμάτων στη Δ.Ε. Λιτοχώρου.

Είναι η πρόσφατη δικαστική αναγνώριση της κυριότητας των 54 στρεμμάτων στη θέση «Γκρέμια» Λιτοχώρου, (υπόθεση «Αγρογή»). Θα ακολουθήσει δελτίο τύπου.

Υποθέσεις που, αν και γνώριζε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κατά την προηγούμενη θητεία του (2007 – 2010) ότι εγείρουν σοβαρά ζητήματα αμφισβήτησης, ουδόλως άγγιξε. Ακόμα και για την υπόθεση των 13.000 στρεμμάτων στο Ξηροκάμπι, οι αποφάσεις της οποίας, Εφετείου αλλά και Αρείου Πάγου εκδόθηκαν επί των ημερών εκείνων (2006 και 2009), δεν τόλμησε να μεταγράψει στο Υποθηκοφυλακείο. Έτσι οι εκτάσεις αυτές έμειναν ανεκμετάλλευτα «Ξηροκάμπια».

-Καλούμε τη δημοτική αρχή να επιτελέσει το σκοπό της, να συνεχίσει το έργο μας και να καταστρώσει νέα σχέδια με σκοπό την ανάπτυξη του τόπου. Θα μας βρει σύμμαχους σε ό,τι δημιουργικό και αντιπάλους σε κάθε αναχρονιστικό. Είμαστε παρόντες να στηρίζουμε το πληθωρικό έργο μας, το οποίο θα εκτελείται τα επόμενα χρόνια για το οποίο θα ακολουθήσει δελτίο τύπου. Η αξία της «Ολύμπιας Συμμαχίας», τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός των εκλογών, κάθε μέρα θα επιβεβαιώνεται.

-Καλή συνέχεια.

Λιτόχωρο, 12 Σεπτεμβρίου 2019.-

Το γραφείο Τύπου και ενημέρωσης