Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΡΟΝΤΟΥΔΗΣ – ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΥΔΗΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΛΗΜΝΟΣ


Ο Λεωνίδας Γεροντούδης και ο Χριστόφορος Γεροντούδης εξέδωσαν ένα καλαίσθητο βιβλίο για το νησί τους τη Λήμνο.

Τίτλος: «Το νησί Λήμνος»

Σκοπός των δύο συγγραφέων, πατρός Λεωνίδα Γεροντούδη (εκδότη εφημερίδας, ιστορικού και λόγιου) και υιού Χριστόφορου Γεροντούδη, είναι να αναδείξουν την αγαπημένη τους γενέτειρα νήσο Λήμνο.

Τη... 

νήσο Λήμνο, αυτό το νησί του Βόρειου Αιγαίου, εξύμνησαν ποιητές της αρχαιότητας, όπως ο μεγάλος τραγωδός Σοφοκλής στο έργο του Φιλοκτήτης.

Έφερε πολλά ονόματα στην αρχαιότητα, Αιθάλεια (αιθάλη – καπνιά από τους καπνούς του ηφαιστείου), Ανεμόεσσα (ανεμοδαρμένη), Δίπολις (δύο πόλεις, Μύρινα και Ηφαιστεία).

Αναφέρεται σε όλα : γεωγραφική θέση, όνομα, προϊόντα, πληθυσμό, φυτικό και ζωικό κόσμο, το θεραπευτικό χώμα (Λημνία Γη), τη σχέση του ιατρού Γαληνού με τη Λήμνο, τα ιαματικά λασπόλουτρα στο χωριό Πλάκα, Μυθολογία και Προϊστορία, τους πρώτους κατοίκους και την ιστορία της από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν, τη σχέση του θεού Ήφαιστου με τη Λήμνο, πως ο Προμηθέας έκλεψε στη Λήμνο από τον Ήφαιστο τη φωτιά.

Η ιδέα του Πεντάθλου γεννήθηκε στη Λήμνο, οι Αργοναύτες επίσης πήγαν εκεί, η σχέση τους με τα Καβείρια Μυστήρια και ένα πλήθος άλλα ιστορικά στοιχεία και συμβάντα της αρχαιότητας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Αικατερίνη σύζυγος του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του τραγικού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πέθανε και τάφηκε μέσα στο Παλαιόκαστρον της Λήμνου λόγω ταλαιπωριών ύστερα από πολιορκία 27 ημερών που έκαναν οι Τούρκοι.

Όλη η ιστορία του νησιού καταγράφεται στο βιβλίο μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Μία σημαντική παράμετρος του βιβλίου αυτού είναι οι πολλές φωτογραφίες που παρατίθενται στις σελίδες του, οι οποίες λειτουργούς επεξηγηματικά ως προς τα στοιχεία που καταγράφουν οι συγγραφείς.

Ένα βιβλίο σημαντικό για μια γωνιά της πατρίδας μας με τεράστια γεωστρατηγική σημασία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ