Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Το γράμμα του στρατιώτη της Δουνκέρκης που παραδόθηκε μετά από 80 χρόνια


  
    Το γράμμα ενός Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Δουνκέρκη, έφτασε στην οικογένειά του, 80 χρόνια αργότερα

Ο... 

 
 
 
 
 
στρατιώτης Χάρι Κόουλ, τότε 30 ετών, έγραψε στη μαμά του Ρόζα στις 26 Μαΐου 1940, προβλέποντας ότι τα γερμανικά στρατεύματα σύντομα θα ήταν «υπό διωγμόν» και «θα επιστρέψουν στη Γερμανία τρέχοντας».

«Μην ανησυχείτε για μένα, θα το ξεπεράσω», σημείωνε χαρακτηριστικά στο συγκινητικό του γράμμα.

Ο Χάρι, που υπηρετούσε με το 1ο τάγμα του συντάγματος του Σάφολκ πυροβολήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή τρεις ημέρες αργότερα.



Ο 30χρονος στρατιώτης Χάρι Κόουλ έστειλε γράμμα στην οικογένειά του τρεις μέρες πριν σκοτωθεί / Φωτογραφία: Mirror

Η επιστολή του χάθηκε καθώς τα βρετανικά στρατεύματα εκκενώνονταν από τη Δουνκέρκη ενόψει της ταχείας γερμανικής επέλασης. Τώρα έχει σταλεί επιτέλους στο παλιό οικογενειακό σπίτι του στο Χάσκετον του Σάφολκ. Ενας Γερμανός αξιωματικός βρήκε το γράμμα, μαζί με άλλα, και τα κράτησε στη σοφίτα του μέχρι το 1968 όταν ξεκίνησε μια εκκαθάριση.

Τα γράμματα εστάλησαν στο συμβούλιο της κομητείας Σάφολκ και αρχειοθετήθηκαν μέχρι μια απίστευτη ανατροπή της μοίρας. Η αρχειοθέτης του συμβουλίου, Heidi Hughes, παρατήρησε ότι η επιστολή του στρατιώτη Κόουλ απευθυνόταν σε ένα σπίτι στο χωριό της.

Συνειδητοποίησε ότι ήξερε ότι τον συγχωριανό της Κλέμι Κόουλ, τώρα 87 ετών, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Χάρι, ένας από τους επτά γιους, ήταν ο αδερφός του. 
 



Ο Κλέμι Κόουλ έλαβε το γράμμα το αδερφού του που σκοτώθηκε στη Δουνκέρκη μετά από 80 χρόνια / Φωτογραφία: Mirror

Ο συνταξιούχος ξυλουργός είπε: «Ήταν τόσο σοκαριστικό όταν έλαβα την επιστολή του Χάρι. Συγκινήθηκα που διάβαζα τα λόγια του. Η μητέρα μου είπε ότι ξαφνικά έβλεπε το πρόσωπό του στο παράθυρο της κρεβατοκάμαράς της. Πάντα πίστευε ότι ήταν το πνεύμα του που επισκεπτόταν το σπίτι την ημέρα που σκοτώθηκε».