Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Προτείνει επέκταση της δυνατότητας μείωσης ενοικίου κατά 40% μέχρι το τέλος του έτους

Χατζηχριστοδούλου: “Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση!”

Την επέκταση του μέτρου της μειώσης των ενοικίων των επιχειρήσεων κατά 40% μέχρι το τέλος του χρόνο προτείνει, με επιστολή του προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.




“Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από την επέκταση του μέτρου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου προσβλέποντας στην ομαλοποίηση της κατάστασης τους επόμενους μήνες”, αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

ΘΕΜΑ: Επέκταση της δυνατότητας μείωσης ενοικίου κατά 40% μέχρι τις 31/12/2020

Κύριε Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου συναισθανόμαστε την αγωνία των μελών μας για τον τρόπο και τα μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, τα οποία και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν σοβαρότατα κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής τους αργίας, λόγω της πανδημίας COVID 19.

Η έλλειψη ρευστότητας, εξαιτίας του μηδενικού τους τζίρου και επιπλέον η σταδιακή και με αργούς ρυθμούς επιστροφή στην κανονικότητα ,καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή των οφειλών και των άμεσων υποχρεώσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των επιχειρήσεων.

Παρόλα τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή και εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, το ακανθώδες ζήτημα της δυνατότητας μείωσης των ενοικίων παραμένει ουσιαστικά άλυτο, εφόσον ο χρονικός της ορίζοντας περιορίζεται, μέχρι στιγμής, έως τον προσεχή Ιούνιο.

Με δεδομένη τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει πραγματικά ανάγκη την επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% του ενοικίου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να έχει το απαιτούμενο χρόνο για την σταθεροποίηση και την επαναφορά της στην κανονικότητα, χωρίς αχρείαστες απώλειες και λουκέτα, που θα επιδεινώσουν το οικονομικό κλίμα, θα εκτινάξουν στα ύψη την ανεργία και θα ακυρώσουν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικά εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατόν παρενέργειες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ευελπιστώντας η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή, συνεχίζουμε, ως επιχειρηματική κοινότητα, τον κοινό μας αγώνα με την κυβέρνηση, για την επιτυχή επανεκκίνηση της Οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου