Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ουγγαρία: Η νομοθεσία απαγορεύει την αλλαγή φύλου στα δελτία ταυτότητας

 
    Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει την αλλαγή του φύλου που καθορίζεται στη γέννηση

Το ουγγρικό κυβερνών δεξιό κόμμα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν έφερε αυτό το νομοθέτημα. Ο νόμος ψηφίστηκε με 133 ψήφους. Τώρα πρόκειται να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Janos Ader.

Σύμφωνα με... 

 
 
τον Orban, αυτό το μέτρο θα επιτρέψει την αποφυγή της νομικής αβεβαιότητας: στο εξής, σε όλα τα επίσημα έγγραφα και στο Κρατικό Μητρώο, η στήλη «φύλο» θα αντικατασταθεί από μια άλλη στήλη - «φύλο κατά τη γέννηση».

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου εξηγούν τη θέση τους από το γεγονός ότι, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να αλλάξει εντελώς το φύλο σε κάθε περίπτωση, τα αρχεία πράξεων αστικής κατάστασης θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η υπηρεσία Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης, αυτή η απόφαση «δεν επηρεάζει το δικαίωμα ανδρών και γυναικών να αισθάνονται ελεύθερα και να ασκούν την ταυτότητά τους, ανάλογα με τις επιθυμίες τους».

Το νομοσχέδιο εισήχθη στις 31 Μαρτίου από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Zsolt Shemyen ως μέρος ενός μεγάλου πακέτου νόμων. Οι αλλαγές και οι προσθήκες που πρότεινε η αντιπολίτευση στο κείμενό απορρίφθηκαν.

Ο νέος νόμος προκάλεσε ένα κύμα κριτικής από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης: κατά τη γνώμη τους, θα αυξήσει μόνο τις διακρίσεις κατά της κοινότητας των τρανσέξουαλ. Η βουλευτής Bernadette Sel τον χαρακτήρισε «καταστροφικό» και η Tina Korlosh Orban, αντιπρόεδρος της Transvanilla Transgender Association, δήλωσε ότι αυτές οι καινοτομίες θα προκαλούσαν πανικό στην τρανσέξουαλ κοινότητα.