Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Στην Αιθιοπία δεν έχει «black Lives Matter»: 166 νεκροί μετά τη δολοφονία δημοφιλούς τραγουδιστή της φυλής Ορόμο


      




  Αυξάνονται συνεχώς οι άνθρωποι που χάνουν την ζωή του στην Αιθιοπία όπου μαίνονται μαζικές διαμαρτυρίες, οι οποίες ξέσπασαν μετά τη δολοφονία δημοφιλούς τραγουδιστή Χακαλού Χουντίσα.

O... 


αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας στην Ορόμια – περιοχή καταγωγής του Χουντίσα- Γκίρμα Γκελάμ δήλωσε ότι «145 πολίτες και 11 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τις ζωές τους στις ταραχές στην περιοχή». Άλλοι δέκα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμα. 

Σύμφωνα με τον Γκελάμ άλλοι 167 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ συνελήφθησαν 1.084 άτομα. Αξιωματούχοι απέδωσαν το μεγάλο αριθμό των θανάτων στη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας και στη φυλετική βία στην Αιθιοπία. 

Ο τραγουδιστής Χακαλού Χουντίσα, μέλος της μεγαλύτερης φυλής της Αιθιοπίας, Ορόμο, δολοφονήθηκε από άγνωστους δράστες στην Αντίς Αμπέμπα πυροδοτώντας αναζωπύρωση των φυλετικών εντάσεων που απειλούν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας. Τα πολιτικά τραγούδια του Χουντίσα που κατήγγειλαν την οικονομική και πολιτική περιθωριοποίηση της φυλής του, αποτέλεσαν τον «ήχο» των κινητοποιήσεων που έριξαν από την εξουσια τον προηγούμενο πρωθυπουργό και βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία ο Ορόμο πολιτικός Άμπιι Άχμεντ, πριν από δύο χρόνια.
elkosmos.gr