Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Τι να κάνετε εάν πατήσετε αχινό (βίντεο)


   
 
 
 
 
 
 
     Μπορεί να συμβεί στο καθένα είτε μέσα στη θάλασσα είτε και στην παραλία. Πολλές φορές δεν βλέπουμε τους αχινούς που... 

 
 
 
είναι συνήθως κολλημένοι σε μεγάλες πέτρες και βράχους και τους πατάμε με γυμνό πέλμα.

Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια πλάσματα που καλύπτονται από ακίδες. Μπορούν να βρεθούν τόσο σε ζεστό όσο και σε κρύο νερό, αν και συνήθως ζουν σε σχετικά ρηχά νερά. Οι αχινοί δεν είναι επιθετικοί και συνήθως προκαλούν ακούσιο τσίμπημα. Τα τσιμπήματά τους γίνονται αμέσως αντιληπτά και είναι αρκετά επώδυνα. Συνήθως αφήνουν αγκάθια στην περιοχή, που εύκολα μπορούν να μολυνθούν εάν δεν αφαιρεθούν αμέσως.

Η περιοχή μπορεί να ερεθιστεί, να κοκκινίσει και να πρηστεί. Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα αν νιώσετε αδυναμία, μυϊκό πόνο, παράλυση ή κόπωση.

Εάν πατήσετε αχινό και δεν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, προσπαθήστε αμέσως -μόνοι σας- να βγάλετε τα αγκάθα από το δέρμα σας. Το ελαιόλαδο, ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια ή ακόμα και μία βελόνα θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε πιο εύκολα. Μόλις αφαιρέσετε τις βελόνες από το σημείο, πλύνετε καλά με σαπούνι και νερό.

Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο του τσιμπήματος μπορείτε να βάλετε κάποια κρέμα ιβουπροφαίνης ή ακεταμινοφαίνης. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τοπικές αντιβιοτικές κρέμες στην πληγείσα περιοχή τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Εάν η περιοχή έχει φαγούρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά μια κρέμα υδροκορτιζόνης. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε την υδροκορτιζόνη αμέσως και καλέστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε πρήξιμο, ερυθρότητα, ζέστη την περιοχή, πυρετό ή έντονο πόνο.