Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα Δημοκρατία: Χωρίς Καραμανλή και Σαμαρά τα επόμενα ψηφοδέλτια

 

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα από «καραμανλικό» σε «μητσοτακικό»

Ιδίως σε περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Το...  

 
 
 
«δόγμα» του Αχιλλέα Καραμανλή πως «όποιος και αν είναι αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα είναι καραμανλικό», φαίνεται να μην ισχύει πλέον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το iEidiseis, με -αναίμακτη- τοποθέτηση σε θέση ευθύνης στο κόμμα «δικών του προσώπων» και χρησιμοποιώντας ως «όχημα» για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, ώστε να αναδείξει νέα στελέχη, έχει πλέον μετατρέψει το -άλλοτε- «καραμανλικό» κόμμα σε «μητσοτακικό». Διαδικασία που συνεχίζει να εξελίσσεται και με την προσέλκυση «πασοκογενών» στελεχών, που κυρίως συνδέονται με το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του κυβερνώντος κόμματος. Η ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, του επιτρέπει την ολοκλήρωση της «κατάληψης» και της μετεξέλιξης του κόμματος, χωρίς το παραμικρό κόστος και χωρίς καμιά αντίδραση, πέραν «κάποιας γκρίνιας» ορισμένων στελεχών στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που διαθέτουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», πρόθεση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος -και συνεπώς στη νέα Βουλή- Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ιδίως στην περίπτωση που οι προσεχείς εκλογές διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, καθώς έως τότε η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα εκτιμάται ότι θα είναι ολοκληρωτική, ενώ οι πρώην πρωθυπουργοί-σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις- θα έχουν πολιτικά αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Το πρόβλημα, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα είναι ο Κώστας Καραμανλής, που εδώ και καιρό δείχνει πολύ προβληματισμένος για την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε εσωκομματικά ή άλλα παιχνίδια και αντιπαραθέσεις. «Χορτασμένος» από αξιώματα και έχοντας απορρίψει ακόμα και την πρόταση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που του έκανε το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε να επανέλθει ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ούτε βεβαίως να εμφανίζεται ως αρχηγός μιας φράξιας και εν προκειμένω των… «καραμανλικών». Ο Κώστας Καραμανλής, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, προσανατολίζεται ο ίδιος να μην είναι στην επόμενη Βουλή, καθώς δεν θεωρεί ότι -υπό τις παρούσες πάντοτε συνθήκες- κάτι τέτοιο έχει ιδιαίτερο νόημα.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν δείχνει τις ίδιες τάσεις με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ παράλληλα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Χωρίς να έχει πρόθεση να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα, ιδίως μετά τη στάση του Μαξίμου στο θέμα της Novartis, δεν θα διστάσει να διαφοροποιηθεί στα ελληνοτουρκικά, εφόσον η κυβέρνηση απομακρυνθεί από τις πάγιες ελληνικές θέσεις- ήδη, με την προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις τρεις συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία, στέλνει μήνυμα για το πώς θα κινηθεί στα ελληνοτουρκικά. Ο Αντώνης Σαμαράς, επίσης, εν αντιθέσει με τον Κώστα Καραμανλή, δεν έχει δώσει δείγματα ότι δεν επιθυμεί να είναι στην επόμενη Βουλή και επομένως θα είναι περισσότερο δύσκολος ο δικός του χειρισμός.

Με τυχόν «αποστρατεία» Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ολοκληρώνεται ο κύκλος της προσπάθειας να περάσουν στη δεύτερη γραμμή κορυφαία στελέχη της «γαλάζιας παράταξης», ώστε η Νέα Δημοκρατία να μετατραπεί δε ένα «μητσοτακικό» κόμμα. Από τη «σφαγή των κορυφαίων» κατόρθωσε να …επιζήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, που κάνει μεγάλο comeback, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πόσο μεγάλος πολιτικός και τι ισχυρή προσωπικότητα είναι, δευτερευόντως δε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η ολοκλήρωση της μετατροπής της Νέας Δημοκρατίας σε «μητσοτακικό» κόμμα, πάντως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της κυβέρνησης: Εφόσον η κυβέρνηση πάει καλό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διαθέτει την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία, τότε οι σχεδιασμοί του θα γίνουν ευκολότερα πράξη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν εν δυνάμει εσωκομματικοί αντίπαλοι.

Το βέβαιον είναι ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν…

ΥΓ: Και όσον αφορά στις εκλογές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να «κάψει» την απλή αναλογική- και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί στο τέλος της τετραετίας. Επ’ αυτού, όμως, έχει λόγο πρωτίστως ο… κορονοϊός!