Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Απύθμενο θράσος – Μουσουλμάνοι “πρόσφυγες” επιτέθηκαν στην γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία



Εκδήλωση διαμαρτυρίας διεξήχθη χθες το απόγευμα έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία στη Λευκωσία, κατά την οποία συμμετείχαν γύρω στα 80 πρόσωπα.

Κατά...  

 
 
τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων ηλικίας 20, 21, 24 και 31 ετών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με αδικήματα που αφορούν την συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, και του Περί Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας Νόμου.

Οι πιο πάνω οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διατάγματα πενθήμερης κράτησης τους.

Επίσης, πρόσωπο ηλικίας 28 ετών συνελήφθη για επίθεση εναντίον αστυνομικού και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού προηγουμένως του δόθηκε επιδοτήριο για να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αύριο το πρωί.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Τι έγινε χθες: Μουσουλμάνοι επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία (εικόνες)

Έκτακτα μέτρα ασφάλειας λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η Αστυνομία σε γαλλικά συμφέροντα στην Κύπρο, μετά από το επεισόδιο με τον αποκεφαλισμό καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού, αλλά και μετά από επεισόδιο που συνέβη στην Κύπρο κι έβαλε τις Αρχές σε ανησυχία. Χθες βράδυ, πάντως, μεγάλη ομάδα μουσουλμάνων συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Αστυνομία αφού αξιολόγησε τις πληροφορίες που είχε τόσο για την κατάσταση στη Γαλλία μετά τη δημοσιοποίηση σκίτσων του Μωάμεθ σε κτήρια και τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή από 18χρονο δράστη, καθώς και τις καθημερινές επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και μετά από ένα περιστατικό που συνέβη εδώ, αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε πιθανούς γαλλικούς στόχους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες όπως αυξηθούν οι περιπολίες γύρω από την πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία καθώς και την οικία του Γάλλου πρέσβη (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαπιστευμένος πρέσβης) καθώς και σε άλλα σημεία γαλλικών συμφερόντων, για προληπτικούς κυρίως λόγους.

Τα μέτρα εντάθηκαν όταν πριν από τρεις ημέρες είχε καταγγελθεί στην Αστυνομία ένα περιστατικό που προκάλεσε ανησυχία στην Κύπρο και για το οποίο διενεργούνται εξετάσεις. Η κατάσταση αξιολογείται σχεδόν καθημερινά από το ειδικό γραφείο της Αστυνομίας και αν κριθεί σκόπιμο τα μέτρα ενδεχομένως να ενταθούν και να γίνουν πιο αυστηρά.

Στο μεταξύ, έκτακτα μέτρα λήφθηκαν χθες το απόγευμα στη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία λόγω της πραγματοποίησης εκδήλωσης διαμαρτυρίας από μουσουλμάνους που διαμένουν στην Κύπρο. Η Αστυνομία πήρε δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, αφού είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 150 άτομα που είχαν μεταφερθεί από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό και μάλιστα σε κάποια στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι άρπαξαν τη γαλλική σημαία από τον ιστό και την κατέστρεψαν. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα.





Εξάλλου, η Αστυνομία αξιολογεί τις πληροφορίες που φέρεται να δόθηκαν πρόσφατα από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ Αλ Σίσι κατά την τριμερή στην Κύπρο με τους Αναστασιάδη και Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες τζιχαντιστές θα έρθουν στην Κύπρο και την Ελλάδα με τον μανδύα του μετανάστη με σκοπό να διενεργήσουν τρομοκρατικά κτυπήματα.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στον «Φ», γίνονται πάντα έλεγχοι σε όσους έρχονται από τα κατεχόμενα ή διά θαλάσσης για σκοπούς ταύτισής τους με λίστες τρομοκρατών. Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είχε δηλώσει ότι έχουν εντοπιστεί μεταξύ των μεταναστών αρκετά πρόσωπα που καταζητούνται για τρομοκρατία, είτε από τη Γιούροπολ είτε από Αστυνομίες άλλων χωρών.

Μιχάλης Χατζηβασίλης

Πηγή: philenews