Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Μα πού θα πάει αυτό το δέντρο;


    Θεοχάρη Έφη
Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ – Interior Designer

Η περίοδος του Χριστουγεννιάτικου στολισμού έχει ήδη φτάσει και μιας και όλη μέρα είμαστε σπίτι, οι περισσότεροι την φέραμε νωρίτερα. Όπως λένε όμως και οι έρευνες όσοι στολίζουν νωρίς τείνουν να είναι και πιο ευτυχισμένοι! Ας φέρουμε λοιπόν λίγη χαρά στην καθημερινότητα μας...

 

Ξεκινώντας από τα βασικά! Μα που θα πάει αυτό το δέντρο επιτέλους;

Η θέση…το αιώνιο πρόβλημα! Το πιο λειτουργικό μέρος είναι το σημείο όπου το δέντρο μας φαίνεται από κάθε γωνιά του σπιτιού και εννοείται δεν μας ενοχλεί στην διέλευση.
Στην... 


 
μέση! Εάν η κουζίνα σας ή η τραπεζαρία με το καθιστικό είναι ενιαία δοκιμάστε να το τοποθετήσετε στον τοίχο ανάμεσα από τα δύο, συνήθως η διάταξη των επίπλων ‘’βλέπουν’’ προς τα παράθυρα του χώρου οπότε μπροστά ή δίπλα από ένα παράθυρο-μπαλκονόπορτα είναι η ιδανική λύση.





Extra tip: Εάν το δέντρο σας δεν είναι πάρα πολύ φουντωτό τότε ο φυσικός φωτισμός του ήλιου που έρχεται από πίσω του, δλδ από το παράθυρο θα το κάνει να φαίνεται ακόμη πιο ‘’άδειο’’ κατά την διάρκεια της μέρας. Δοκιμάστε να βάλετε μια κουρτίνα πιο αδιαφανή και πιο σκούρη.

Γωνίες! Εκεί που έχετε αυτό το μικρό τραπεζάκι με το αμπαζούρ ή το φωτιστικό δαπέδου ή εκείνη την βαριά πολυθρόνα με τα σκαλίσματα (ναι ναι ξέρετε ακριβώς που εννοώ). Τολμήστε να κάνετε μια μικρο-μετακόμιση, το δέντρο σας θα κουμπώσει απόλυτα και αυτή η άχαρη γωνία θα αποκτήσει επιτέλους λάμψη. Αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν έχει το ιδανικό ύψος το τοποθετούμε σε ένα χαμηλό τραπέζι για να του δώσουμε ύψος και να φαίνεται από όλο τον χώρο.






Extra tip: Εάν τοποθετήσετε το δέντρο σας πάνω σε κάποιο τραπεζάκι, δεν είναι ανάγκη να καλύψετε την βάση του και το τραπέζι με κάποιο τραπεζομάντηλο ή κάποιο κομμάτι ύφασμα, θα μοιάζει αρκετά ‘’μπουκωμένο’’. Μπορείτε να το τοποθετήσετε μέσα σε ένα καλάθι ή γλάστρα και έπειτα πάνω στο τραπέζι, ειδάλλως θα μπορούσατε να βάλετε μία υφασμάτινη γιρλάντα ή μερικά κουτιά-δώρα μόνο στην βάση για να την καλύψετε.
 




Επιλογή τοίχος! Θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο για τους χρωματισμούς των τοίχων του σπιτιού… εάν είστε όμως από τους τυχερούς που έχετε έναν τοίχο με χρώμα στους χώρος διημέρευσης τότε η θέση αυτή πιστέψτε με θα κάνει την διαφορά! Τα φωτάκια σε συνδυασμό με τα στολίδια και τα κλαδιά θα δημιουργούν σκιάσεις στον τοίχο σας που θα μοιάζει σαν να έχει ταπετσαρία με εναλλασσόμενα μοτίβα. Και όσο πιο σκούρο το χρώμα του τοίχου τόσο πιο έντονα θα φαίνονται τα στοιχεία σύνθεσης του δέντρου και πιο ζωντανά. 

Τέλος, για τους τολμηρούς της υπόθεσης … Επιλογή Ταβάνι! Έχουμε δει εικόνες, το έχουμε δει σε καταστήματα διακοσμητικών γιατί να μην το φέρουμε στο σπίτι μας? Καταρχήν μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο και να τοποθετήσετε περισσότερα πράγματα κάτω από το δέντρο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει και ασφάλεια αφού δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμο από μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Αυτή η επιλογή είναι ιδανική για μικρούς χώρους διότι δεν προσθέτει όγκο στο έδαφος, αλλά και για χώρους όπου το να κάνεις την διαφορά είναι απαραίτητο. Αν αποφασίσετε να βάλετε ένα δέντρο ανάποδα καλό θα ήταν να πάρετε ένα το οποίο είναι κατασκευασμένο για αυτόν τον σκοπό, συνήθως έχουν ενιαίο κορμό. Αν πάλι θέλετε να κρεμάσετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από τα συνηθισμένα, σας προτείνω να βάλετε ένα σε σχετικά μικρό μέγεθος ώστε η ένωση των σημείων του κορμού και η ανάρτηση να είναι πιο εύκολη διαδικασία.

Extra tip: Λόγω της εκκεντρικότητας του καλό θα ήταν να κάνετε το ανάποδο δέντρο το επίκεντρο του δωματίου και να μην ‘’παραστολίσετε’’ τον υπόλοιπο χώρο διότι θα μοιάζει υπερβολικό.

Δοκιμάστε για φέτος τα Χριστούγεννα να κάνετε την διαφορά, η ανανέωση του χώρου επιδρά άμεσα στην ψυχολογία μας. Καλό στόλισμα!

(Έφη) Θεοχάρη Έφη
Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ – Interior Designer
Tηλ. Επικοινωνίας: 6970461172
Email: Theohari.ef@gmail.com