Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας


  
Από μικρή ηλικία, έχουμε μάθει πως πρέπει να καταναλώνουμε μεταξύ άλλων και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και Κ, βασικά μέταλλα όπως...  

 
 
το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγνήσιο και σε αντιοξειδωτικά.

Προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ τα φυτοχημικά που περιέχουν συμβάλλουν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών και των φλεγμονών που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή φυσικών νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται από τον οργανισμό σε νιτρικό οξείδιο, ένα αέριο που μειώνει την πίεση του αίματος, προωθεί τη ροή του και μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες.

Τέλος, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ αποτρέπουν την κατάθλιψη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Δείτε ποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας:

Ρόκα: Περιέχει τα περισσότερα νιτρικά από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βοηθώντας στην αύξηση της ροής του αίματος και επομένως της γενικότερης απόδοσης του οργανισμού. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Έρευνες αναφέρουν ότι προστατεύει και από το έλκος.

Νεροκάρδαμο: Μια κούπα νεροκάρδαμο προσφέρει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ στον οργανισμό, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της πήξης του αίματος και στη μείωση της πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Για όσους ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές.

Σέσκουλα: Είναι η καλύτερη πηγή δύο λιγότερο γνωστών αλλά σημαντικών αντιοξειδωτικών: του συριγγικού οξέος και της κεμπφερόλης. Βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα και προστατεύουν τα κύτταρα από τις τοξίνες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών και εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.