Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Στη μνήμη Σπύρου Πυργίδη


Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Με την ιδιότητα του πρώην Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, επίσης πρώην Δήμαρχος Δίου και ... 

 
με αφορμή την αναφορά μνήμης του αείμνηστου Αυτοδιοικητικού, Σπύρου Πυργίδη, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δημάρχων και Κοινοταρχών Νομού Πιερίας, θυμάται και σχολιάζει:

«Δυο λόγια για το ΣΠΎΡΟ ΠΥΡΓΙΔΗ.

Τον γνώριζα προσωπικά τον Πρόεδρο. Μάλιστα έχω να διηγηθώ και ένα περιστατικό που το γνωρίζαμε εγώ και αυτός.. Το 1994 ο Σπύρος διανύει την τέταρτη τετραετία ως κοινοτάρχης στο Κίτρος. Την ίδια χρονιά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιερώνει την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις 16 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, γίνονται και οι πρώτες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δίνει το χρίσμα στον Πασχάλη Μπροφίδη. Ως Γραμματέας της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Πιερίας, προΐσταμαι της συγκρότησης των ψηφοδελτίων στο νομό..

Ο Πυργίδης θεωρείται την εποχή εκείνη δυνατό όνομα και ως εκ τούτου, πρέπει να εγκαταλείψει την κοινότητα Κίτρους και να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του Μπροφίδη, γιατί υπάρχει στον ίδιο χώρο του ΠΑΣΟΚ και το "αντάρτικο" ψηφοδέλτιο του Χρήστου Καραφουλίδη. Καλώ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το Σπύρο και του κάνω την πρόταση. Ο Σπύρος ανένδοτος. Όχι θέλω μια τετραετία ακόμα για να ολοκληρώσω το έργο μου στο Κίτρος, ενώ συγχρόνως με ρωτάει, και ποιόν θα κατεβάσουμε πρόεδρο στο Κίτρος. Τον Βαγγέλη το Λαγδάρη, του απαντάω. Δεν συμφωνώ, μου λέει, είναι μικρός και άπειρος. Τα βρήκα δύσκολα, ο Σπύρος παλιά καραβάνα και ασυμβίβαστος. Η πρώτη μας συνάντηση αποβαίνει άκαρπη.

Η εκλογική επιτροπή επιμένει πως πρέπει να πεισθεί ο Πυργίδης και να πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο του Μπροφίδη. Από την άλλη έχει δημιουργηθεί στο Κίτρος μια ομάδα κυρίως νέων, υπέρ της αλλαγής σκηνικού στο Κίτρος, με υποψήφιο πρόεδρο τον Βαγγέλη Λαγδάρη.

Δεύτερη συνάντηση με το Σπύρο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά του μετέφερα νέα πρόταση. Αν εκλεγόταν, που το θεωρούσαμε βέβαιο, θα αναλάμβανε μια θέση Αντινομάρχη. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις ο Σπύρος αποδέχτηκε την πρόταση, λέγοντας τα εξής. "Δεν το κάνω για το αξίωμα του Αντινομάρχη. Δεν ξέρω καν αν εκλεγώ νομαρχιακός σύμβουλος.. Δέχομαι με μισή καρδιά να εγκαταλείψω την προεδρία, μόνο και μόνο γιατί μου το ζητάει η παράταξη και δεν θέλω να συγκρουστώ μαζί της. Να ξέρεις σύντροφε Γραμματέα, το κάνω με πόνο. Για μένα το Κίτρος και η αυτοδιοίκηση είναι η ζωή μου" Στις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου του 1994,, ο Σπύρος δεν εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος. Σίγουρα αυτό τον στοίχησε πολύ. Ουδέποτε όμως διαμαρτυρήθηκε.

Δυστυχώς οι κομματικές διαδικασίες και οι εκλογικές σκοπιμότητες, καμιά φορά, είναι σκληρές και άδικες. Οφείλουμε τουλάχιστον ένα ειλικρινές συγνώμη, στον αληθινό αγωνιστή και οραματιστή της αυτοδιοίκησης, ΣΠΥΡΟ ΠΥΡΓΙΔΗ.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.»