Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Πέντε χώρες του κόσμου που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν


Ίσως ακούς για πρώτη φορά το όνομά τους

Όσο καλή γεωγραφία κι αν ξέρεις, πάντα κάτι θα σου ξεφεύγει μιας και υπάρχουν κράτη και πόλεις που μπορεί να μην έχεις ακούσει ούτε μια φορά στη ζωή σου. Κάποια... 
 
 
 
από αυτά τα άγνωστα στους περισσότερους κρατίδια είναι τόσο μικρά που μπορεί να καταλαμβάνουν μια έκταση λίγων μόνο σπιτιών.

Κι όμως, παρά τη μικρή τους έκταση, είναι ανεξάρτητα κράτη με την δική τους αυτονομία. Δες πέντε από αυτές τις χώρες που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν.

Τουβαλού

Έκταση: 26 τ.χλμ. Πληθυσμός: 10.959 κάτοικοι

Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και βρίσκεται 1.050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες. Η Πρωτεύουσα είναι το Φονγκαφάλε και κάποτε ήταν Βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Νιούε

Έκταση 264,46 τ.χλμ. Πληθυσμός: 1.190 κάτοικοι

Το Νιούε είναι χώρα που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό 2100 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας. Είναι μέσα στο τρίγωνο που δημιουργείται από την Τόνγκα στα δυτικά, τη Σαμόα στα βόρεια και τα νησιά Κουκ στα ανατολικά. Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον κόσμο.

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Έκταση: 261 τ.χλμ. Πληθυσμός: 52.329 κάτοικοι

Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, επίσημα η Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις είναι ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα και το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου. Το μικρότερο νησί Νέβις βρίσκεται περίπου 3 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Χριστοφόρου και έχει πρωτεύουσα την Τσάρλσταουν. Το μεγαλύτερο νησί του κράτους πήρε το όνομά του από το θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε στο νησί πρώτος το 1493.

Ναουρού

Έκταση: 21 τ.χλμ. Πληθυσμός: 11.200 κάτοικοι

Το Ναουρού είναι ένα πολύ μικρό νησιωτικό έθνος που βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στην περιοχή της Ωκεανίας. Αποτελεί το μικρότερο νησί – χώρα στον κόσμο στην περιοχή αυτή, μόλις 8,5 τετραγωνικά μίλια.

Αγία Λουκία

Έκταση: 616 τ.χλμ. Πληθυσμός: 165.595 κάτοικοι

Η Αγία Λουκία είναι μικρό νησιωτικό κράτος της Ανατολικής Καραϊβικής στα σύνορα του Ατλαντικού ωκεανού. Ανήκει στις Μικρές Αντίλλες και βρίσκεται βόρεια των νησιών Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, βορειοδυτικά του Μπαρμπάντος και νότια της Μαρτινίκας.  

 news.gr