Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός - Η υγειονομική και η κοινωνική πανδημία

 

Του Σάββα Εγγονίδη

Είχα καιρό να γράψω ένα κείμενο αρκετά μεγάλο, έτσι και αλλιώς αυτή τη περίοδο, οι μισοί δεν δουλεύουν είναι σε αναστολή εργασίας, οι άλλοι μισοί δεν έχουν δουλειά και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να δουλέψουν και να ψάξουν για νέες ευκαιρίες εργασίας αλλά δεν μπορούν γιατί απλά δεν υπάρχουν δουλειές, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ ρευστά τα πράγματα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τώρα και για τον δημόσιο τομέα φυσικά υπάρχουν και εκεί άλλα δεδομένα.

Εννοείται... 
 
 
 
υπάρχουν και αυτοί που δεν έπαψαν ποτέ να δουλεύουν - λόγω του lockdown - που είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και ήρωες της καθημερινότητας σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που προσφέρουν καθημερινές υπηρεσίες και ανάγκες στον κόσμο.

Σκέφτηκα τι θέμα να γράψω, είπα να πάω σε κάτι save όπως είναι τα αθλητικά που πολλές φορές συζητάω με τα φιλαράκια μου είτε στο ραδιόφωνο, είτε σε παρέες έξω, που συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε αυτά, αλλά τουλάχιστον περνάγαμε όμορφα και με χιούμορ τον ελεύθερο μας χρόνο.

Θέλω να πω σήμερα όσο πιο απλά μπορώ και με κάποιο ρίσκο βέβαια κάποια πράγματα για τον κορονοϊό..

Και αυτό δεν θα είναι καθόλου όμορφο δυστυχώς..

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι από την αρχή της περιπέτειας αυτής που ζούμε όλοι, ακολουθώ όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και ευθύνης, ακούω τους προσωπικούς μου γιατρούς για το καθετί που πρέπει να προσέξω αυτή τη περίοδο και σέβομαι απόλυτα τα άτομα που ανήκουνε σε ευπαθείς ομάδες αφού έχω και στο δικό μου προσωπικό περιβάλλον ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο.

Αυτό όμως δεν με κάνει παράλληλα να μην έχω ελεύθερη σκέψη και έκφραση σε μια χώρα που υποτίθεται γέννησε και την δημοκρατία.

Ιατρικά δεν θα μείνω πολύ γιατί δεν είμαι γιατρός και δεν έχω ούτε το 1/10 της μόρφωσης των γιατρών που διαθέτουν 20 χρόνια minimum στα θρανία και είναι στη πρώτη γραμμή κρούσης σε οποιοδήποτε πρόβλημα μας όταν πονάμε ή όταν αρρωσταίνουμε.

Γενικά μπορώ να πω σε αυτό το σημείο, έτσι πως το έχω στο φτωχό μου το μυαλό τουλάχιστον είναι, ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος έχει πολλά κοινά με πολλούς ιούς που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και εποχικά εδώ και δεκαετίες στη ζωή μας, απλώς είναι πιο μεταδοτικός και αιχμηρός συγκεκριμένα στις ευπαθείς ομάδες της 3ης ηλικίας - παράλληλα αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας της εκάστοτε χώρας που δεν μπορεί να αντέξει την πίεση όσον αναφορά τις ΜΕΘ και άλλα πολλά, με αποτέλεσμα να χάνονται ψυχές που ίσως θα μπορούσαν να σωθούν αν τα συστήματα υγείας δεν είχαν την πίεση που δημιουργεί ο κορονοϊός τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε.

Ιατρικά μένω εδώ και κλείνω συνοπτικά το κεφάλαιο αυτό..

Κοινωνικά όμως;

Πιστεύω εκεί για εμένα είναι η πραγματική πανδημία..

Και όλα ξεκινάνε και τελειώνουνε σε μια μόνο λέξη..

ΦΟΒΟΣ..

Ο φόβος δυστυχώς διαστρέβλωσε την σκέψη και το νου των ανθρώπων και όχι άδικα αφού έχουμε να κάνουμε με κάτι πρωτόγνωρο σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Σε δύο πράγματα μπορεί να λυγίσει ο άνθρωπος στη ζωή αυτή και το πρώτο από αυτά είναι φυσικά το πολύτιμο του αγαθό που ονομάζεται υγεία.

Για το δεύτερο θα πούμε παρακάτω..

Η κοινωνία μας λοιπόν είναι αντιμέτωπη πλέον σε νέα δεδομένα, αρχίζει να φθείρεται και να βγάζει όλες τις παθογένειες της που είχε κρυμμένες εδώ και καιρό.

Θα μου πεις μα καλά Σάββα που το βλέπεις αυτό;

Από την στιγμή που μια πανδημία και ένας ιός συγκεκριμένα, έχει επιλεκτική κρίση και επιλογή στις ζωές των ανθρώπων, φυσικά θα φθείρεται και η κοινωνική ομοιόσταση μεταξύ των πολιτών της εκάστοτε χώρας.

Θα γίνω πολύ συγκεκριμένος σε παραδείγματα γιατί είναι το μοναδικό όπλο σε μια επιχειρηματολογία απόψεων.

α) Μένουμε σπίτι - μένουμε ασφαλείς και πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά (λες και δεν κάναμε τόσα χρόνια τα αυτονόητα) από τον κ. Σπύρο Παπαδόπουλο, παράλληλα την ίδια ώρα παραμονή Πρωτοχρονιάς, σαν να μην συμβαίνει τίποτα στην τηλεοπτική του εκπομπή ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο για χάρη της τηλεθέασης φυσικά, με ένα απλό rapid test όλα έγιναν κανονικά, λες και το συγκεκριμένο τεστ γιατί υπάρχει και το PCR, έγινε ξαφνικά το πολύτιμο εμβόλιο και εξαφάνισε την πανδημία.

β) Κάθε απόγευμα η αδυναμία μου, η αγάπη μου η μοναδική (όπως έλεγε και ο Μάνθος Φουστάνος από το Κωνσταντίνου και Ελένης στον ΑΝΤ1) ο κ. Νίκος Ευαγγελάτος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας - επίκλησης στο συναίσθημα του τηλεοπτικού κοινού και της τηλεθέασης φυσικά, κάνοντας ανελέητο κήρυγμα στον κόσμο για το πως πρέπει να φέρεται εν μέσω της κατάστασης αυτής, αφού ξέρει τα πάντα και πιστεύω είναι και ο μοναδικός Έλληνας πολίτης που κάνει όλα τα επαγγέλματα στη πράξη μέσω της τηλεόρασης, τον είδαμε λοιπόν να πρωταγωνιστεί και αυτός στο ρεβεγιόν του MEGA με Ρούλα Κορομηλά και Αντώνη Ρέμο (ορθόδοξες ένδοξες στιγμές ΠΑΣΟΚ 2000) σε κλειστό χώρο, με πολλούς καλεσμένους και φυσικά χωρίς μάσκα και αποστάσεις, αφού και εκεί λύθηκε άμεσα το πρόβλημα με rapid test οπότε είμασταν και εκεί κομπλέ.

γ) Για να πάω να πάρω μια σοκολάτα από το περίπτερο της γειτονιάς μου ή για να πάω στο χωριό μου να ανάψω ένα κεράκι στο μνήμα της γιαγιάς μου, πρέπει να στείλω SMS στο 13033, λες και είμαι κανένας εγκληματίας με βραχιολάκι για να ξέρουν που πάω και τι κάνω. Για να πάω όμως Ντουμπάι και να κάνω ότι γουστάρω, αφού εκεί όπως λένε είναι Covid Free (καινούργια κόλπα η πανδημία αυτή μάλιστα) όπως ο κ. Πέτρος Κωστόπουλος και η κ. Ιωάννα Τούνη απλά χρειάζεσαι χρήμα και ένα rapid test (και εδώ, για δες συμπτώσεις καμιά φορά η ζωή) και έτσι απλά γίνεται καπνός ο κορονοϊός όμορφα και ωραία.

δ) Κλειστή η εστίαση, το λιανέμποριο και φυσικά οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια αλλά στις τράπεζες, στα ταχυδρομεία, στις ΔΟΥ και στα super market (ενδεικτικά μικροπαραδείγματα) γίνεται πραγματικός συνωστισμός έξω στις ουρές. Εφόσον στα πιο πάνω παραδείγματα το πρόβλημα λύθηκε με rapid test γιατί δεν εφαρμόζεται δωρεάν από την πολιτεία σε όλο τον κόσμο της ιδιωτικής εργασίας test και με ασφάλεια όλων των απαραίτητων μέτρων έστω και με την μέθοδο των click away, να ξανά ανοίξει ο ιδιωτικός τομέας μπας και τρέξει λίγο ζεστό χρήμα στην αγορά τώρα που είναι και η περίοδος των εκπτώσεων; Μια λογική σκέψη κάνω εδώ, γιατί ο κόσμος υποφέρει δεν μπορεί να ζήσει τα σπίτια του με 534 ευρώ, όσο παράλληλα τρέχουν οι φορολογικές του υποχρεώσεις και τα έξοδα σε πρωτογενείς ανάγκες και χρέη.

ε) Την ώρα λοιπόν που οι περισσότεροι γονείς κάθονται στο σπίτι χωρίς να δουλεύουν οι περισσότεροι τουλάχιστον και αγωνιούν παράλληλα για το αύριο, ανοίξανε και τα σχολεία (αρχικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) παρόλο που υπήρχε στην αρχή διχογνωμία, αντίθεση και άγνοια από την επιτροπή λοιμοξιολόγων της ΕΚΠΑ για αυτή την απόφαση της πολιτείας. Είναι κάτι που συζητιέται έντονα τις τελευταίες ημέρες και έχει φέρει ανησυχία και απορία στους γονείς. Εμένα μου φαίνεται απολύτως λογικό, γιατί όταν τα ταμεία αδειάζουν σιγά σιγά με τα συνεχή επιδόματα και χωρίς κανέναν παράλληλα να δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής για τις συντάξεις και τους ΔΥ, τότε αναγκαστικά πρέπει η πολιτεία από κάπου να απορροφήσει χρήμα (κονδύλι) από πχ. προσλήψεις αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής, γενικά πρέπει να αυξηθεί η "λοβητούρα" από διάφορες "κλειδωμένες" παροχές της Ε.Ε, ώστε να μην καταρρεύσει αρχικά το τραπεζικό σύστημα σε τέτοιες στιγμές. Τότε πάει η πολιτεία όπως είδαμε στη λογική στο τι μπορούμε να ανοίξουμε (δε βαριέσαι τον κορονοϊό σιγά τα ωά, κουβέρτες για τα μικρά παιδιά στην ώρα του μαθήματος, με ανοιχτά παράθυρα μέσα στο κέντρο του χειμώνα και όλα φυσιολογικά, ειδικά σε περιοχές όπως η Φλώρινα όλα θα είναι πένα) και για να κερδίσουμε εκ των έσω ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και για να μην έχουμε άμεσες αντιδράσεις. Μα φυσικά ο εύκολος στόχος είναι τα δημοτικά σχολεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει εύκολα το άνοιγμα αυτό γιατί τα γυμνάσια και τα λύκεια σε όλη τη χώρα κάνανε ένα μήνα όλο και όλο μάθημα, μετά αρχίσανε οι αντιδράσεις (αυτό που δεν μπορεί να γίνει στα δημοτικά, εξίσου και το άνοιγμα μόνο εκεί) με καταλήψεις και αποχή από τα μαθήματα, λόγο έλλειψης μέτρων και με κάτι μάσκες που έπιαναν όλο το πρόσωπο κλπ κλπ και μετά έκλεισαν αμέσως, λόγο αύξησης φορτίου του ιού στην κοινότητα των μαθητών, μέχρι και σήμερα. Εδώ ερχόμαστε σε έναν προφανή λόγο όπως βλέπετε, στο όποτε θέλουμε ακούμε την επιτροπή των λοιμοξιολόγων της ΕΚΠΑ και όποτε θέλουμε δεν την ακούμε και δεν την ενημερώνουμε καν..και το καλύτερο τρέχουνε μετά να κάνουν έκτακτα συμβούλια για να είναι σε ένα στόμα στα ΜΜΕ για να μην εκτείθονται στην κοινωνία. Άραγε μπορεί να υφίσταται κάτι τέτοιο σε μια πανδημία;

Μάλιστα..

ζ) Υπάρχει το θέμα της εκκλησίας και για το αν θα έπρεπε να γίνουν όλες οι θρησκευτικές τελετές και οι χριστιανικές παραδόσεις με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και με αυστηρά μέτρα προστασίας; Μα γιατί να μην γίνει και να υπάρχει τέτοια τριβή στις συζητήσεις στο θέμα αυτό, εκκλησίες δεν έκλεισαν ούτε στην οθωμανική αυτοκρατορία, αφού τα κάνουμε όλα αυτά στη καθημερινότητα μας σε όλες τις περιπτώσεις και εγώ προσωπικά θα πάρω το ρίσκο να αναφέρω ως αντιπαράδειγμα το εφετείο με την δίκη της ΧΑ και του Παύλου Φύσσα. Καταρχήν για να προλάβω τους καλοθελητές, δεν μου επιτρέπει η παιδεία μου και η αγωγή μου να υποστηρίζω δολοφόνους, κανένας άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να δολοφονήσει κάποιον άλλον, όλοι έχουμε μια μάνα και έναν πατέρα που μας γέννησαν και μας μεγάλωσαν με κόπους και βάσανα, η δικαιοσύνη έκρινε σωστά και οι δράστες τιμωρήθηκαν από τον νόμο παραδειγματικά. Σε μια μέρα λοιπόν που πράγματι νίκησε η δημοκρατία μας, γιατί υπήρξε από το πολιτικό μας σύστημα και τα ΜΜΕ, εκκωφαντική σιωπή για τα μέτρα που δεν τηρήθηκαν σε μια έκτακτη ανάγκη όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού - 20.000 άτομα μ.ο. ο ένας πάνω στον άλλον εκεί δεν υπήρξε φαινόμενο συνωστισμού; Βέβαια εκεί έχει να κάνει και με το πολιτικό κόστος και τη ψήφο των πολιτών οπότε και σε αυτή την περίπτωση ο κορονοϊός μάλλον παίρνει ρεπό. Γιατί κατακραυγή στην εκκλησία και σιωπή σε άλλες περιπτώσεις; Άρα έχουμε επιλεκτική κρίση και σε αυτή την περίπτωση. Όχι ότι και την εκκλησία μας δυστυχώς δεν την έχουν κατάληξει κάποιοι αποθήκη ψήφων στις μέρες μας έτσι, για να τα λέμε όλα, παίζω πάντα 50-50.

Είναι όμως αμέτρητα τα παραδείγματα κοινωνικής απόκλισης από την αλήθεια εως το ψέμα - δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο ειλικρινά γιατί δεν θα σταματήσω να γράφω μέχρι να τελειώσει η κατάσταση αυτή που ζούμε.

Ερχόμαστε όμως σε έναν κοινό παρανομαστή..

Την οικονομική δυσχέρεια και διάλυση της μεσαίας τάξης σε όλο τον κοινωνικό ιστό της επικρατείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια και την απρόβλεπτη εξέλιξη που θα έχει το μίσος των ανθρώπων που βγαίνει στην επιφάνεια και παίρνει σιγά σιγά τη μορφή του ταξικού..

Είναι το δεύτερο πράγμα που σας ανέφερα πιο πάνω που μπορεί να λυγίσει τον άνθρωπο στη ζωή αυτή, μετά την υγεία που είναι ένα "fusion" των προαναφερθέντων του παρανομαστή.

Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί 40 δις plus από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στα ΜΜΕ και κανένα ευρώ σε δημιουργία ΜΕΘ και εθνική οικονομική στήριξη του ΕΣΥ;

Κάτι πάει στο μυαλό μου αλλά τέσπα δεν θα τελειώνουμε..

Άραγε γιατί να έχουν χωριστεί οι άνθρωποι σε "ψεκασμένους" και σε "πρόβατα" - Και για να το ξεκαθαρίσω δεν είναι δική μου πεποίθηση ή οι προσωπικοί μου προσδιορισμοί αλλά είναι το τι γράφονται στα social media καθημερινώς που όλοι τα βλέπετε αλλά και πως το πασάρουν τα ΜΜΕ στον κόσμο μέσα από την τηλεόραση.

Γιατί να υπάρχει μια φυσική εξέλιξη σε αυτό το δίπολο που έχει δημιουργηθεί αντί να υπάρχει μια επιβράδυνση της κατάστασης;

Μα καμία από τις δύο "ομάδες" δεν θα έχουν να κερδίσουν κάτι παρά μόνο να χάσουν δυστυχώς..

Κλέβω μια ατάκα από τον φίλο μου τον δάσκαλο τον Πάρη τον Μαρτινίδη, γιατί δεν έμαθα να παίρνω σωστές τοποθετήσεις από άλλους ανθρώπους και να το βάζω στην δική μου αρθρογραφία όποτε τύχει και γράφω δηλαδή, μου είχε πει λοιπόν κατά λέξη..

"Από την ώρα που ο απλός πολίτης Σάββα έμμεσα στο υποσυνείδητο του φοβάται το πρόστιμο των 300 ευρώ και όχι τον ίδιο τον ιό που κανονικά θα έπρεπε, τότε ο αγώνας αυτός έχει ήδη λήξει εδώ και καιρό".

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές που το μέλλον μόνο θα μας δείξει, ποια πανδημία μας έκανε πραγματικά ολική ζημιά, γιατί ζημιά κακά τα ψέματα κάνανε και οι δύο.

Η υγειονομική; - Η κοινωνική;

Σίγουρα μπαίνουμε σε μια εποχή όπου η πλαστικοποίηση του χρήματος θα είναι έντονη και θα εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και όλες οι συναλλαγές κάθε είδους που θα θέλουμε να κάνουμε από ραντεβού σε κάποια ΔΟΥ μέχρι διάφορες πληρωμές που θέλουμε να κάνουμε θα γίνονται όλα ηλεκτρονικά και θα μπούμε με βάση πάντα την εξέλιξη σε μια μορφή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ο κόσμος θα πρέπει πλέον να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις.

Σίγουρα επίσης δεν θα είναι τίποτα το ίδιο όπως πριν, όσο μάλλον οι σχέσεις των ανθρώπων που φοβάμαι θα έχουν διχαστεί όσο περισσότερο από ποτέ..

Έτσι και αλλιώς δυστυχώς - από την ιστορία μας και μόνο έχουμε μια τάση να πρωταγωνιστούμε και στους εμφυλίους εδώ στην Ελλάδα..

Με εκτίμηση..

Σάββας Εγγονίδης
Αθλητικόγραφος - Ραδιοφωνικός Παραγωγός