Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Το ορεινό χωριό της Λευκάδας με τις πιο διάσημες φακές της χώρας - Στο ψηλότερο σημείο στην ενδοχώρα του νησιού

 

Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους τη Λευκάδα με τις απίστευτες παραλίες της και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου. Ωστόσο, το περίφημο «στεριανό» νησί διαθέτει εξίσου ενδιαφέροντα και όμορφα χωριά, τα οποία αξίζει κανείς να ανακαλύψει.


Ένα... 

 

 

από αυτά και η της Εγκλουβή, στο κέντρο της ενδοχώρας του νησιού, χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων- το ψηλότερο της Λευκάδας, ιδιαιτέρως φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις πεντανόστιμες φακές που παράγει.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό με πέτρινα διώροφα σπίτια, στενά σοκάκια και κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της φακής, την κτηνοτροφία και τα αμπέλια, «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λοφίσκους και τα γειτονικά χωριά, γεγονός στο οποίο εικάζεται ότι οφείλεται και η ονομασία του.  



Οι φακές της Εγκλουβής, έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν όχι μόνο του χωριού αλλά και ολόκληρης της Λευκάδας, καθώς ακόμη και σήμερα η καλλιέργειά τους πραγματοποιείται με παραδοσιακές μεθόδους υψηλής ποιότητας.

Σε κοντινή απόσταση βρίκεται το οροπέδιο Βουνί με το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, ενώ μόλις 2 χλμ. περίπου από το χωριό θα συναντώνται οι Βόλτοι, ένας ιδιαίτερςο και μοναδικός οικισμός με πέτρινες θολωτές κατασκευές -δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής- που χρησίμευαν ως προσωρινές κατοικίες κατά την διάρκεια της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής.