Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ο μήνας Μάρτης και οι παροιμίες που τον ακολουθούν


 

Ο μήνας Μάρτης και οι παροιμίες που τον ακολουθούνΆνοιξης ξεκίνησε και παρά τον καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μην ξεχνάτε πως δεν τον αποκαλούν τυχαία Μάρτη - γδάρτη!

Καθώς...  

 
ο μήνας Μάρτιος κρύβει πολλές καιρικές εκπλήξεις. Είναι πιθανό μέσα στο μήνα να σημειωθούν χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, είτε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές βροχές και καταιγίδες.

Αν και επίσημα η Άνοιξη αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου (με την άφιξη του Ήλιου στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 20-21 Μαρτίου), εντούτοις ολόκληρος ο Μάρτης λογίζεται ως ανοιξιάτικος μήνας μαζί με τον Απρίλιο και τον Μάιο. Χαρακτηριστική είναι και η παροιμία «από Μαρτιού καλοκαιριά, κι απ’ Αύγουστο χειμώνας». Ο Μάρτης περιλαμβάνει επίσης και το κύριο μέρος της νηστείας της μεγάλης τεσσαρακοστής: «Δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Στη δημώδη παράδοση, ο λαός μας έχει δώσει στον Μάρτιο διάφορες ονομασίες που σχετίζονται κυρίως με τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη διάρκειά του. Γι’ αυτό είναι γνωστός ως Κλαψομάρτης, αλλά και Πεντάγνωμος: «Ο Μάρτης ο Πεντάγνωμος, πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε πως δεν εξαναχιόνισε», και «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης», και «Κάλιο Μάρτης στις γωνιές, παρά Μάρτης στις αυλές». Παρ' όλα αυτά ο Μάρτης θεωρείται ο καταλληλότερος μήνας για φύτεμα δένδρων και γι’ αυτό ονομάζεται και Φυτευτής, ενώ λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού ονομάζεται και Βαγγελιώτης.