Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Βίντεο: Που βρίσκονται η βυθισμένη αρχαία γέφυρα και ο κρατήρας με το δάσος από νούφαρα


 

Ένα υπέροχο βίντεο για να ταξιδέψουμε νοερά

Όσο και να εξερευνούμε την Ελλάδα, η χώρα μας δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με τις ομορφιές της.

Αυτή... 
 
 
τη φορά το εναέριο ταξίδι της ομάδας Up Stories μας ταξιδεύει σε μια γωνιά της Ελλάδας που δύο νησάκια, μια αρχαία βυθισμένη γέφυρα και ένας κρατήρας με ένα σπάνιο δάσος από νούφαρα δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Η μυστηριώδης βυθισμένη γέφυρα

Τα παλαιότερα χρόνια ο Άγιος Αθανάσιος συνδεόταν με το γειτονικό νησάκι Άγιο Κωνσταντίνο με μια τεχνητή πέτρινη γέφυρα μήκους 210 μέτρων. Σήμερα διακρίνεται στο βυθό της θάλασσας ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής. Σύμφωνα με τον Φ. Νέγρη ήταν ένας μόλος που κατασκευάστηκε με λίθους 20-60 κιλών και είχε πλάτος τέσσερα μέτρα. Κατά μια εκδοχή χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας ενώ μια άλλη άποψη είναι ότι κατασκευάστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε ύστερα από μια γεωλογική μεταβολή.

Ο εκπληκτικός κρατήρας με τα νούφαρα

Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας συναντάμε αρκετούς κρατήρες οι οποίοι για άλλους είναι αποτέλεσμα γεωλογικής μεταβολής και για άλλους αποτέλεσμα βροχής μετεωριτών.

Ο ομορφότερος όμως κρατήρας βρίσκεται δίπλα σε δύο νησάκια και δεν είναι ορατός από τον δρόμο που ενώνει το Γαλαξίδι με την Ιτέα.

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό κρατήρα διαμέτρου 150 μέτρων και βάθους περίπου 50 μέτρων οπου στο εσωτερικό του φιλοξενεί ένα σπάνιο μείγμα από υδρόφυτα και τεράστια νούφαρα.