Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη. Γλαύκωμα και φακοί επαφής


Τι είναι όμως το γλαύκωμα;

    Το γλαύκωμα αποτελεί την 3η αιτία απώλεια όρασης στον κόσμο και συγκαταλέγεται στις επικίνδυνες παθήσεις των ματιών διότι μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση. Είναι... 


 

μια χρόνια εξελικτική πάθηση (παρακάτω εικόνα) με απώλεια όρασης, που συνήθως συνοδεύεται από αύξηση της ενδοοφθάλμιας πίεσης πέραν των φυσιολογικών ορίων.

Το υδατοειδές υγρό είναι το υγρό που προκαλεί αυτή τη αύξηση της πίεσης και ο όγκος του σε φυσιολογικές συνθήκες είναι 0.36ml. Όμως στις περιπτώσεις των γλαυκωματικών οφθαλμών αυτή η ποσότητα αυξάνεται και οφείλεται είτε στην αυξημένη παραγωγή του, είτε στη μειωμένη αποχέτευσή του, είτε σε συνδυασμό των δύο, είτε στην παρουσία κλειστής γωνίας που εμποδίζεται η απορροή του από την ίριδα.

Επειδή η συμπτωματολογία του γλακώματος γίνεται αντιληπτή όταν έχει ξεκινήσει η απώλεια της όρασης, η έγκαιρη διάγνωσή του αλλά και ο συνεχής έλεγχος της πορείας της νόσου είναι απαραίτητα. Οι βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί από το γλαύκωμα δεν μπορούν να διορθωθούν. Το γλαύκωμα δεν είναι μία ιάσιμη πάθηση και γι’ αυτό η απώλεια όρασης που έχει απέρθει δεν επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Δεδομένου ότι το γλαύκωμα είναι μία χρόνια κατάσταση, η παρακολούθηση των ασθενών αυτών πρέπει να είναι εφ’ όρου ζωής. 

 


Φακοί επαφής SENSIMED Triggerfish®

Μια νέα διαγνωστική μέθοδος, με τη μορφή ενός ‘‘έξυπνου’’ φακού επαφής (δεξιά εικόνα), έρχεται για να δώσει λύσεις στην μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης όπως γίνεται μέχρι τώρα. Ο συγκεκριμένος φακός επαφής ονομάζεται SENSIMED Triggerfish® ο οποίος έχει έγκριση από τον FDA φέρει την ένδειξη CE. Μπορεί να μετρήσει τον όγκο του υδατοειδούς υγρού και τις μεταβάσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Αυτή η καταγραφή των δεδομένων δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τη έγκαιρη θεραπευτική αγωγή.

Ο φακός SENSIMED Triggerfish® είναι η μόνη μέθοδος μέτρησης ελέγχου της ενδοφθάλμιας πίεσης σε 24ωρη βάση προσφέροντας μια γενική εικόνα της διακύμανσης της πίεσης του ασθενούς σε ημερήσια βάση. Δεν βασίζεται σε μια μέτρηση της στιγμής που πολύ πιθανόν να δώσει λανθασμένα ή ελλιπή αποτελέσματα αλλά σε ένα σύνολο μετρήσεων όπου και έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι μια επαναστατική μέθοδος στη διάγνωση του γλαυκώματος αφού από το ‘‘Περιμένουμε και βλέπουμε’’ πάμε στο ‘‘Μαθαίνουμε εδώ και τώρα’’. Επιπλέον είναι και ένας τρόπος για να ελεχθεί η πορεία της νόσου με σκοπό να διαμορφωθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή η οποία μπορεί να κυμαίνεται από οφθαλμικές σταγόνες και σε πιο επεμβατικές μεθόδους όπως η χρήση laser ή χειρουργική επέμβαση. Ο φακός SENSIMED Triggerfish® προσφέρει σημαντικά δεδομένα στο πως συμπεριφέρεται το μάτι σε ένα 24ωρο και έτσι μπορεί να είναι ένας οδηγός θεραπευτικής αγωγής και αξιολόγησης για το αν αποδίδει η θεραπεία που έχει προταθεί.


Πως χρησιμοποιείται το SENSIMED Triggerfish®;

Το σύστημα SENSIMED Triggerfish® εφαρμόζεται στον ασθενή και το χρησιμοποιεί όλο το 24ωρο, δίχως να επηρεάζει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

1. Αποτελείται από έναν ασθητήρα ο οποίος είναι εσωτερικά ενός φακού επαφής συλικόνης υδρογέλης και αντιλαμβάνεται όλες τις αλλαγές της ενδοφθάλμιας πίεσης και του όγκου του υδατοειδούς υγρού.

2. Ο πομποδέκτης SENSIMED Triggerfish® βρίσκεται γύρω από το μάτι λαμβάνοντας ασύρματα τις πληροφορίες που συλλέγει ο φακός επαφής.

3. Τα δεδομένα από τον πομποδέκτη μεταφέρονται μέσω καλωδίου στην φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων.

4. Η φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων η οποία στηρίζεται στη μέση του ασθενούς μετά το πέρας της εγγραφής μεταφέρει τα δεδομένα μέσω Bluetooth σε υπολογιστή για να αξιολογηθούν τα δεδομένα.

 



Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για τη χρήση του SENSIMED Triggerfish®

- Για την εφαρμογή του χρειάζονται 2 ραντεβού, διάρκειας από 15 έως 30 λεπτών. Το 1ο ραντεβού χρειάζεται για την εφαρμογή του SENSIMED Triggerfish® και το 2ο για την αφαίρεσή του.

- Οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς ενθαρρύνονται πλην εκείνων της έντονης φυσικής δραστηριότητας που μπορεί να χαλαρώσουν τον πομποδέκτη γύρω από το μάτι λόγω της εφίδρωσης.


- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικά δάκρυα αν υπάρχει αίσθηση ξηρότητας.

- Ο φακός επαφής δεν επιφέρει οπτική διόρθωση οπότε η θολή όραση είναι πιθανή σε ασθενείς με αμετρωπίες (μυωπία- υπερμετρωπία- πρεσβυωπία).

- Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ερυθρότητα του ματιού όπου μετά την αφαίρεση του φακού η ερυθρότητα υποχωρεί.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους φακούς SENSIMED Triggerfish® ενημερώσου από το εξειδικευμένο προσωπικό σε ένα από τα καταστήματα της εταιρίας μας.

Πηγή: lenshop.gr