Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Το βουνό στο Περού που είναι «βαμμένο» στα χρώματα του ουράνιου τόξου



Ένα μοναδικό φαινόμενο που δημιουργεί εκπληκτικές εικόνες

  Ένα από τα πιο υπέροχα γεωλογικά φαινόμενα στον κόσμο, συναντάται στο Περού και πρόκειται ίσως για το πιο χρωματιστό βουνό στον πλανήτη. Ο λόγος για... 
 
 
το βουνό Ausangate των Περουβιανών Άνδεων, το οποίο ξεχωρίζει για την ποικιλία των χρωμάτων που το χαρακτηρίζουν, καθιστώντας το ένα από τα πιο χρωματιστά όρη στον πλανήτη, με ριγέ χρωματισμούς που κυμαίνονται από τιρκουάζ και το μοβ της λεβάντας, έως καφέ και χρυσό.

Το βουνό βρίσκεται σε υψόμετρο 6.384 μέτρων και συναντάται περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά της μεγάλης πόλης Κούσκο, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το National Geographic το έχει συμπεριλάβει ανάμεσα στα 100 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στην ζωή του.



Το «ζωγραφισμένο» βουνό Ausangate θεωρείται επίσης ιερό και πιστεύεται ότι είναι η θεότητα του Κούσκο από τους ντόπιους Περουβιανούς. Πρόκειται για έναν τόπο καθημερινής λατρείας και προσφορών από τους ντόπιους, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές Quechua επισκέπτονται το βουνό για το φεστιβάλ Star Snow που πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν από τη γιορτή του Corpus Christi.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται ο χρωματισμός του ουράνιου τόξου στα διάφορα στρώματα του βουνού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, όπως αναφέρει το Forbes, στις καιρικές συνθήκες και στην ορυκτολογία. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στην ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων στο υπέδαφος, τα οποία «αποκαλύφθηκαν» με το λιώσιμο των πάγων, που προξένησε η αύξηση της θερμοκρασίας. Ο κόκκινος χρωματισμός των ιζηματογενών στρωμάτων υποδηλώνει συχνά σκουριά οξειδίου του σιδήρου ως ιχνοστοιχείο. Παρόμοια με το πώς ένα καρφί θα σκουριάσει και θα γίνει κόκκινο όταν οξειδωθεί, τα ιζήματα που είναι πλούσια σε σίδηρο θα αλλάξουν χρώμα όταν εκτίθενται σε οξυγόνο και νερό.



Η ονομασία του βουνού σημαίνει «το βουνό των επτά χρωμάτων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αποκαλούν και ως το «βουνό- ουράνιο τόξο» λόγω της σπάνιας πολυχρωμίας που το χαρακτηρίζει.

Ωστόσο, σε αυτό το «βαμμένο βουνό» είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί και να φτάσει κανείς, καθώς απαιτούνται αρκετές ημέρες πεζοπορίας για να φτάσει στην κορυφή του βαθιά μέσα στις Άνδεις μέσω της πόλης Κούσκο.