Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Πώς βγήκε η φράση «κάνει την πάπια»;


 
Όταν κάποιος έχει κάνει κάτι ή γνωρίζει αλλά προσποιείται πως δεν έχει ιδέα, λέμε απλά, «κάνει την πάπια;»

Πώς βγήκε αυτή η φράση λοιπόν; Από έναν ευνούχο υπάλληλο στη βυζαντινή αυλή, τον Παπία.

Ο...  

 
Παπίας ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια και τη συντήρηση των κτιρίων ανακτόρων στην Κωνσταντινούπολη αλλά και για το περισσότερο προσωπικό του παλατιού και εκτελούσε με σημαντικό ρόλο στις τελετές του.

Καθόταν στο τραπέζι μαζί με τον αυτοκράτορα, έτρωγε και έπινε μαζί του και διασκέδαζε παρέα με τους υπόλοιπους.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Βασιλείου του Β’, το αξίωμα του Παπία του Μεγάλου Παλατίου τον κατείχε ο Ιωάννης Χανδρινός, ο οποίος ήταν κατά γενική ομολογία ένας ύπουλος και διπρόσωπος άνθρωπος που ανάλογα με τα συμφέροντά του, διέβαλε πολλούς στον αυτοκράτορα. Ως εκ τούτου πολλοί τον έτρεμαν! Μάλιστα έφτασε στο σημείο να διαβάλει στον αυτοκράτορα τον ίδιο του τον αδελφό Συμεών. Όποτε όμως κάποιος συγκρούονταν μαζί του εκείνος προσποιούνταν τον αθώο και τάχα πληγωμένος και προσβεβλημένος απαντούσε με απορία «Πώς μπορούσα να πω εναντίον σου στον αυτοκράτορα;».

Αυτή του λοιπόν η διπροσωπία έφτιαξε τη φράση «Ποιείς τον Παπίαν»… Φράση που έμεινε ως τα χρόνια μας με μια μικρή παραλλαγή!

Έχουμε πολλές εκφράσεις για εκείνον που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, που προσποιείται τον ανήξερο. Κάνει την πάπια, κάνει τον χαζό. Κάνει τον Κινέζο, λέμε επίσης, επειδή οι Κινέζοι μάς φαίνονται ανέκφραστοι και αμέτοχοι! Και ακόμη κι αν κάπως σχετίζεται με την πάπια το ζώο, είναι μάλλον γιατί θεωρούμε αυτά τα πτηνά αρκετά άμυαλα.