Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Το χωριό-φάντασμα της Ελλάδας με τα σπίτια που δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό



Μια τοποθεσία που έχει να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία σε όποιον βρεθεί εκεί

    Μπορεί να υπάρχουν πολλά και διάσημα τουριστικά χωριά στην Ελλάδα, αλλά εκτός από αυτά στη χώρα μας θα συναντήσεις και οικισμούς που... 

 

 

έχουν άλλες ιδιαιτερότητες. Στην πραγματικότητα δεν είναι πλέον οικισμοί γιατί έχουν εγκαταλειφθεί για διάφορους λόγους. Μια τέτοια περίπτωση είναι το χωριό – φάντασμα της Ελλάδας το οποίο με την αρχιτεκτονική και τα σπίτια του δημιουργεί ένα απόκοσμο σκηνικό. Ο Γάβρος, όπως είναι το όνομα του χωριού, είναι ένας οικισμός που πλέον έχει εγκαταλειφθεί και βρίσκεται στην Καστοριά στα όρια με τη Φλώρινα. Σήμερα είναι μία τοποθεσία με τη δική της ιστορία να διηγηθεί σε όποιον για οποιοδήποτε λόγο βρεθεί εκεί. 


Γάβρος: Το χωριό-φάντασμα της Ελλάδας με τα σπίτια που δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό

Το χωριό Γάβρος ανήκει στα λεγόμενα Κορέστεια χωριά ή και πλίνθινα χωριά της Καστοριάς όπως τα λένε. Αυτά τα χωριά ήταν χτισμένα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο από τοπικούς μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Ο εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός του Κρανιώνα μοιάζει σήμερα με φάντασμα μιας και δεν υπάρχει κάποιο ίχνος ζωής. Το τοπίο αν βρεθείς εκεί, μοιάζει απόκοσμο και σαν σκηνικό από ταινία ειδικά αν βρεθείς εκεί τις ώρες της δύσης του ηλίου.





Πώς όμως εγκαταλείφθηκε αυτό το χωριό; Ο Γάβρος ερήμωσε μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, πράγμα το οποίο συνέβη και με άλλα χωριά. Και μπορεί να νομίζει κανείς ότι το όνομα προέρχεται από το ψάρι αλλά στην πραγματικότητα είναι από το δέντρο «γάβρος». Ακόμη πιο παλιά, μάλιστα, ο οικισμός λεγόταν Γαβρέσι ή Γκαμπρέσι. Το συγκεκριμένο χωριό – φάντασμα προκαλεί δέος ακόμη κι όταν το αντικρίζεις από φωτογραφίες ή βίντεο. Είναι στην πραγματικότητα από μόνο του ένα αξιοθέατο το οποίο σίγουρα με τα χρόνια θα το καταλάβει η φύση και τα πλινθόκτιστα σπίτια θα μοιάζουν ακόμη πιο απόκοσμα.

Η άγνωστη λεπτομέρεια για το χωριό Γάβρος


.

Μπορεί να μην γνώριζες καν την ύπαρξη αυτού του χωριού αλλά πολύ πιθανόν να το έχεις δει κάπου χωρίς να το γνωρίζεις. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο ερειπωμένο χωριό έγινε σκηνικό στο έργο «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη. Αν τύχει και περάσεις ποτέ από εκεί κάνοντας για παράδειγμα εκδρομή στην όμορφη πόλη της Καστοριάς, σίγουρα τα πλινθόκτιστα σπίτια θα τραβήξουν το βλέμμα σου. Κάνε μια στάση έστω και για να νιώσεις για λίγο πώς μπορεί να ήταν η ζωή εκεί πριν από χρόνια.

Ο Γάβρος, πάντως, δεν είναι το μοναδικό χωριό – φάντασμα της Ελλάδας. Μια ακόμη περίπτωση αποτελεί το χωριό Καλάμι στην Κρήτη για το οποίο σου έχουμε μιλήσει στο παρελθόν

exploringgreece.tv