Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Κορινθία – Το υπέροχο φυσικό σκηνικό που παραπέμπει σε Άλπεις - Ένα τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς στη λίμνη Δόξα


  Το φθινόπωρο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να ανακαλύψει κανείς το μεγαλείο της φύσης που έχουμε την τύχη να χαρακτηρίζει την χώρα μας. Αν...  

 
έχεις όρεξη και χρόνο μπορείς να ανακαλύψεις απίστευτα μέρη, και μάλιστα σε αρκετά κοντινή απόσταση από την Αττική, τα οποία η φύση προίκισε με το μεγαλείο της αφειδώς. Μέρη και τόπους που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχουν και μάλιστα παραπέμπουν σε σκηνικά όπως αυτά που αντικρίζει κανείς στις Άλπεις. Ανάμεσά τους και το φυσικό σκηνικό στην λίμνη Δόξα, στην Κορινθία.

Στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, στο χωριό Φενεός Κορινθίας, βρίσκεται η λίμνη Δόξα, μια από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου. Το τοπίο είναι ξεχωριστής ομορφιάς, με το μεγάλο οροπέδιο ανάμεσα στη Ζήρεια και τον Χελμό και τα εννέα χωριά γύρω από το σημείο της λίμνης. Μέσα σε δύο ώρες από την Αθήνα (168 χλμ.), ένας τόπος με καταπράσινα βουνά, γάργαρα νερά και πετρόχτιστα χωριά εμφανίζεται ως δια μαγείας, γοητεύοντας τους πάντες. 



Πυκνά δάση κοσμούν τα βουνά γύρω από αυτήν, ενώ η φύση χαρίζει απλόχερα τα καλύτερα της χρώματα, προσθέτοντας μικρές πινελιές σε αυτό το μωσαϊκό εικόνων. Πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, μέσα στην τεχνητή λίμνη, που η κατασκευή της ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1990, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανούριου. Μάλιστα, λέγεται ότι στο βυθό της βρίσκεται το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν μια βουτά στα νερά της σε αναζήτησή του.

Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη, όπως ποδηλασία και πεζοπορία. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, στην οποία θα δει κανείς το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ενώ σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μπορεί να επισκεφτεί το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση και με θέα στη λίμνη. 



Αξίζει, επίσης, να επισκεφθεί κανείς τα ερείπια της Μονής Ζαρακά, λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας και τα κοντινά χωριά Γκούρα, Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.