Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Τόσοι πολλοί νέοι άνδρες στο γυμναστήριο – Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη «μυϊκή δυσμορφία»


 
Η μυϊκή δυσμορφία είναι ένας υπότυπος διαταραχής για το πως βλέπουμε το σώμα μας. Στις περιπτώσεις μυϊκής δυσμορφίας, ένα άτομο ξοδεύει πολύ χρόνο στο γυμναστήριο ανησυχώντας για το πως φαίνεται το σώμα του.

Συνδέεται επίσης με...  

 
διατροφικές διαταραχές, καθώς συχνά οδηγεί σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Η μυϊκή δυσμορφία, είναι επίσης γνωστή και ως μεγαλορεξία (bigorexia), αντίστροφη ανορεξία ή σύνδρομο του Άδωνη.
Η εικόνα του σώματος

Οι πάσχοντες πιστεύουν ότι είναι πολύ αδύνατοι και δεν έχουν μυς ή ότι δεν είναι όσο πρέπει αδύνατοι.

Αυτή η πεποίθηση συχνά παραμορφώνεται, καθώς οι πάσχοντες μπορεί να είναι ήδη μυώδεις, ωστόσο αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη τους φαίνεται ανεπαρκές.

Η μυϊκή δυσμορφία επηρεάζει κυρίως τους άνδρες, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πολύ συχνά και στις γυναίκες.

Η κατάσταση οδηγεί τους πάσχοντες να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους εστιάζοντας στο πρόγραμμα σωματικής άσκησης, στη διατροφή και στην εικόνα του σώματος.

Με την πάροδο του χρόνου, οι σχέσεις και οι εργασιακές δεσμεύσεις έρχονται δεύτερες μετά το πρόγραμμα προπόνησης, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή του πάσχοντα.
Κομπλιμέντα για την εμφάνιση

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος το πρόβλημα ειδικά καθώς “βυθίζεται” σε αυτή την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να φαίνεται «υγιής» και να δέχεται κομπλιμέντα για την εμφάνισή του.

Μπορεί επίσης να συναναστρέφεται με άλλους στο γυμναστήριο με το ίδιο πρόβλημα. Συνήθως όσοι έχουν μυϊκή δυσμορφία βρίσκουν ενδιαφέρουσα την παρέα με άλλους πάσχοντες.

Εάν αντιμετωπίζετε μυϊκή δυσμορφία, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν ειδικό και να γνωρίζετε ότι δεν είναι το σώμα σας που πρέπει να αλλάξει, αλλά ο τρόπος που το αντιλαμβάνεστε.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της μυϊκής δυσμορφίας

Εάν απαντήσετε ναι σε ορισμένα από αυτά, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε υποστήριξη:
  • Δεν θέλετε να χάσετε για κανένα λόγο μια προπόνηση
  • Γυμνάζεστε παρά το γεγονός ότι έχετε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Ελέγχετε το σώμα σας πολύ τακτικά στον καθρέφτη
  • Περνάτε πολλές ώρες στο γυμναστήριο καθημερινά
  • Σκέφτεστε επανειλημμένα πόσο μυώδης ή αδύνατος είστε
  • Παραμελείτε την εργασίας και τις κοινωνικές επαφές σας για την προπόνηση
  • Λαμβάνετε στερεοειδή ή άλλα αθλητικά συμπληρώματα
  • Χτίζετε τη ζωή σας γύρω από τις προπονήσεις και το φαγητό σας

1 στους 10 άνδρες 

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο κοινή είναι η μυϊκή δυσμορφία στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο Δρ Roberto Olivardia της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ειδικός στην εικόνα του ανδρικού σώματος, εκτιμά ότι 1 στους 10 άνδρες που προπονούνται σε γυμναστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ζουν με την ασθένεια.

Γιατί αυξάνεται η μυϊκή δυσμορφία;

Τα πρότυπα στα μέσα ενημέρωσης, ο παιδικός εκφοβισμός και η άνοδος της δημοτικότητας του bodybuilding μπορεί να συνδέονται. Πολλοί με μυϊκή δυσμορφία μιλούν για πειράγματα ως παιδιά ή είχαν ένα παρόμοιο βίωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ένας πάσχων περιέγραψε τη σμιλεμένη του διάπλαση ως «πανοπλία» που κουβαλά μαζί του, κάτι που είναι ταυτόχρονα μια ισχυρή και εντυπωσιακή μεταφορά.

Η μυϊκή δυσμορφία είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι οι άνδρες υποφέρουν επίσης από προβλήματα εικόνας σώματος. Σύμφωνα με μία μελέτη, το ποσοστό των αντρών που δεν είναι ικανοποιημένοι με τη συνολική τους εμφάνιση έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον ότι σήμερα το «ιδανικό» ανδρικό σώμα έχει πολύ πιο μυώδη διάπλαση. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να φανεί ακόμη και στις φιγούρες δράσης. Στο Χόλιγουντ, ηθοποιοί όπως ο Κρις Χέμσγουορθ, ο Κρις Έβανς, ο Ντουέιν Τζόνσον ή ο Τζέισον Μομόα έχουν μυώδη διάπλαση σε υπερπαραγωγές όπως ο Aquaman και ο Captain America.

Η υπερπροπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, τραυματισμό και εξασθένηση των οστών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Εάν είστε όλο και πιο απασχολημένοι με την οικοδόμηση μυών και εστιασμένοι στην εικόνα του σώματος, μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη.

Η μυϊκή δυσμορφία είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες.

Δυστυχώς, πολλοί δεν διαγιγνώσκονται λόγω έλλειψης ευαισθητοποίησης. Με το σωστό θεραπευτικό πλάνο, μπορείτε να αλλάξετε τη σχέση σας με την άσκηση, το σώμα και το φαγητό σας. Μπορείτε να βρείτε την ελευθερία που σας αξίζει και να ανακτήσετε τη ζωή σας.

Πηγή: naturalfoodtherapy.co.uk


healthstories.gr