Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ρόδος: Το σμαραγδένιο νησί των Ιπποτών είναι υπέροχο όλο τον χρόνο



  Ιστορία, πολιτισμός, γαλαζοπράσινα νερά, εξορμήσεις και επιλογές για όλα τα γούστα συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

   Με...

 

τεράστια ιστορία και δεκάδες αξιοθέατα, η Ρόδος είναι πολλά περισσότερα από ένα ακόμα πανέμορφο ελληνικό νησί. Τόσο κοσμοπολίτικη όσο και παραδοσιακή, τόσο ανέμελη όσο και επιβλητική, παραμένει σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων, και μάλιστα, ανεξαρτήτως εποχής.

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς για τη Ρόδο είναι πως χάρη στην πλούσια μεσαιωνική της ιστορία και την άψογα διατηρημένη Παλιά της Πόλη, δικαιολογεί στο έπακρο το «χαϊδευτικό» της ως «νησί των Ιπποτών». Έχοντας ενταχθεί και στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Παλιά Πόλη που περικλείεται από ένα επιβλητικό τείχος, θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή.

Περιηγηθείτε στα δεκάδες λιθόστρωτα στενά όπου μεσαιωνικά κτίρια συνυπάρχουν με ανατολίτικους μιναρέδες και όμορφες πλατείες με σιντριβάνια ενώ δεκάδες μικρά μαγαζάκια θα σας προσκαλούν σε ένα σωρό απολαύσεις και αγορές. Η περίφημη «Οδός των Ιπποτών» είναι διάσπαρτη από τις κατοικίες των μελών του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ενώ άφωνους θα σας αφήσει και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο) με τα πανέμορφα ψηφιδωτά δάπεδα, τα βαριά μεσαιωνικά έπιπλα, και τους ζωγραφικούς πίνακες. Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη θα σας εξοικειώσει με την συναρπαστική ιστορία του νησιού και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την εκπληκτική συνάντηση Βυζαντινών, Ελλήνων, Ενετών, Ιταλών και Τούρκων που άφησαν εκεί την ανεξίτηλη σφραγίδα τους. Στο ίδιο σημείο θα βρείτε ακόμη το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, το τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, την εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου και τα οθωμανικά λουτρά.

Για μια κοσμοπολίτικη βουτιά στη σύγχρονη Ρόδο, δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε πολύ αφού έξω ακριβώς από τα τείχη εκτείνεται το Μανδράκι με το εμπορικό κέντρο, τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα αμέτρητα καφέ και εστιατόρια αλλά και τα παραδοσιακά «μαρασιώτικα» σπίτια που ατενίζουν τη θέα στο λιμάνι. Κάντε μια βόλτα για να δείτε από κοντά και τα σπουδαία δημόσια κτίρια που έχτισαν οι Ιταλοί όπως τη Νέα Αγορά, το Διοικητήριο, το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, το Δημαρχείο και το Εθνικό Θέατρο. Το πιο μεγαλοπρεπές θέαμα στο λιμάνι ωστόσο έχει χαθεί για πάντα πια αφού σύμφωνα με μια παράδοση κάποτε εκεί έστεκε ο Κολοσσός της Ρόδου – καλωσορίζοντας τα καράβια και προστατεύοντας το νησί από κάθε εισβολή.
 
 
  
 
Η παραλία του Αγίου Παύλου στη Λίνδο

Τρίτη στάση στη μαγευτική αρχαία ακρόπολη της Λίνδου όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα ακόμα κεφάλαιο της ιστορίας του νησιού. Εκεί στέκει ο εντυπωσιακός δωρικός ναός της Λινδίας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π.Χ. αλλά και το χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο και αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών. Διψάτε για λίγη ένταση και νυχτερινή ζωή; Το διάσημο, πλέον, Φαληράκι αποτελεί παράδεισο διασκέδασης παρέχοντας, πέρα από πρόσβαση σε δεκάδες κλαμπ, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, πίστες carting και bungee jumping αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα Aqua park της Μεσογείου.

Αν, αντιθέτως, είστε σε ρομαντική διάθεση, σας προτείνουμε μια εκδρομή στο καταπράσινο φαράγγι της «Κοιλάδας με τις πεταλούδες». Οι υπέροχες πεταλούδες Panaxia quadripunctaria, με τις χαρακτηριστικές τέσσερις πορτοκαλί βούλες σε κάθε φτερό, βρίσκονται κατά χιλιάδες εδώ προσφέροντας ένα πραγματικά μαγευτικό θέαμα, βγαλμένο από κάποια ταινία του Disney.

Η Ρόδος, ωστόσο, δεν σταματά στα στενά όρια των παραπάνω περιοχών αλλά είναι κατάμεστη με πανέμορφα, γραφικά χωριά, ιδανικά για όσους αποζητούν ήρεμες περιπέτειες σε νέα μέρη. Αναζητήστε τον Έμπωνα με τα περίφημα κρασιά του, τα Απόλλωνα με το λαογραφικό μουσείο, τα Αφάντου με τις ικανές του υφάντρες, την Ιαλυσό με το μουσείο ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας, τη Λάρδο με το βυζαντινό κάστρο και την Ελεούσα με τα ενετικά κτίσματα και τα ωραία γραφικά ταβερνάκια. Κι αυτά, είναι μονάχα η αρχή!

Και για μπάνιο; Θα βρεθείτε στην τεράστια Ιξία που συνδυάζει άμμο και μεγάλα, λευκά βότσαλα, για να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα της παρέας σας. Η ήσυχη Βλυχά, με τη χρυσή άμμο, είναι ιδανική για ζευγάρια ή μικρές παρέες που δεν αγαπούν την πολυκοσμία. Για χαλάρωση ενδείκνυνται, επίσης και οι παραλίες Λαδικό και Άντονι Κουίν ενώ η ξακουστή Τσαμπίκα είναι μεν μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ρόδου, όμως η πρόσβαση σ’ αυτή απαιτεί κάποιο πλωτό μέσο.

Η όμορφη αλλά και μακρινή Ρόδος είναι ιδανική επιλογή για διακοπές οποιαδήποτε εποχή. Τώρα, βέβαια, η πρόσβαση σε αυτή είναι πιο εύκολη από ποτέ αφού, πλέον, διαθέτει ένα πλήρως ανακαινισμένο αεροδρόμιο που εγγυάται στιγμές άνεσης, απόλαυσης και ασφάλειας. Επιπλέον, με ακόμα περισσότερα σημεία check in, πύλες και σημεία ασφαλείας το πέρασμα από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στο νησί των Ιπποτών.

Τι περιμένετε; Κλείστε εισιτήρια για τις επόμενες διακοπές σας και απολαύστε ένα ταξίδι στο χρόνο και την πλούσια ιστορία της Ρόδου.