Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ο λόγος που οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα



  
Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως οι νυχτερίδες είναι τα μόνα ζώα που πραγματικά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κρεμασμένες ανάποδα.

Τρέφονται με...   
 
 
αυτόν τον τρόπο, μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο και, ναι, κοιμούνται ή ξεκουράζονται με αυτόν τον τρόπο. Γενικότερα, κάνουν τα πάντα κρεμασμένες ανάποδα.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι νυχτερίδες δεν είναι πουλιά, ούτε έντομα. Είναι θηλαστικά. Κάτι που καθιστά πολύ σημαντική την αναλογία βάρους προς την ικανότητα ανύψωσης των φτερών για να μπορούν να πετάξουν. Και είναι και ο λόγος που στην ουσία είναι κρεμασμένες ανάποδα.

Οι νυχτερίδες πρέπει να κρέμονται ανάποδα για να πετούν

Ένα πουλί ή ένα έντομο αν βρίσκεται σε μια ακίνητη θέση, μπορεί πολύ εύκολα να πετάξει στον αέρα. Κάτι που δεν ισχύει και για τις νυχτερίδες, καθώς έχουν πολλές δυσκολίες για να απογειωθούν (όχι ότι δεν μπορούν να το κάνουν, απλώς τους είναι πιο δύσκολο).

Τα έντομα και τα πουλιά συχνά πραγματικά πηδούν στον αέρα και με τα ισχυρά φτερά τους κουνώντας τα πάνω κάτω καταφέρνουν να πετάξουν ψηλά.

Από την άλλη, τα πουλιά έχουν κοίλα οστά, ενώ οι νυχτερίδες όχι. Τα έντομα είναι κατασκευασμένα από μαλακό, ελαφρύ ιστό, ενώ οι νυχτερίδες δεν είναι. Και οι νυχτερίδες δεν έχουν αυτό που θα μπορούσε να ονομάσει κανείς «δυνατά» φτερά.

Αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα, λοιπόν, είναι τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να πετάξουν και η φύση βρήκε έναν απίθανο τρόπο, ώστε ένα θηλαστικό να μπορεί να πετάξει, οπότε έπρεπε να γίνουν κάποιοι «συμβιβασμοί».

​​​​​​​Έτσι, οι νυχτερίδες όταν βρεθούν, τελικά, στον αέρα, τα καταφέρνουν τέλεια και μπορούν κυριολεκτικά να πετούν κύκλους γύρω από τα περισσότερα πουλιά κατά την πτήση. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουν από το έδαφος ή τη στατική θέση τους.

Για να αντισταθμίσει το επιπλέον βάρος που πρέπει να έχουν τα θηλαστικά αλλά και το πρόβλημα της αποβίβασης, η εξέλιξη βρήκε έναν άλλο τρόπο για τη μετάβαση των νυχτερίδων από το να είναι ακίνητες στο να είναι σε θέση να πετάξουν όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να βρίσκονται ήδη ψηλά και να πέφτουν από το σημείο απευθείας στον αέρα. Έτσι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να αρχίσουν να κουνάνε τα φτερά τους.

Κλείνοντας, λοιπόν, οι νυχτερίδες κοιμούνται ανάποδα επειδή είναι θηλαστικά και δεν μπορούν να απογειωθούν στον αέρα όπως τα πουλιά (τουλάχιστον όχι χωρίς δυσκολία). Αλλά, αν κρέμονται, το μόνο που κάνουν είναι να αφεθούν στον αέρα και να αρχίσουν να πετούν.