Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Βοϊδοκοιλιά: Η παραλία που όσοι πήγαν, επέστρεψαν ξανά!



  Ταξίδι με αυτοκινήτο σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Πριν ακόμα αντικρίσετε την άκρως ιδιαίτερη και πρωτότυπη παραλία Βοϊδοκοιλιά αυτό που θα σας συναρπάσει είναι η μυθολογική της ιστορία. Πιστεύεται λοιπόν ότι...  

 
το μέρος αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα στην οποία σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου -γιου του Οδυσσέα- κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο για να μάθει πληροφορίες για την τύχη του πατέρα του. Στην συνοδεία του ο Τηλέμαχος είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα. Εκεί παρακολούθησαν όλοι τη μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα. Εννέα μαύροι ταύροι προσφέρθηκαν για θυσία από εννιά σειρές των πεντακοσίων ατόμων.

Παραλία Βοϊδοκοιλά: Το… περίεργο όνομα


 

Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, «εκεί που ζουν τα βόδια» δηλαδή. Υπάρχει πάντως και η εξήγηση ότι η ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος, κάνοντας τον να μοιάζει με κοιλιά βοδιού. Στο δια ταύτα, η πανέμορφη, εξωτική παραλία Βοϊδοκοιλιά με την λευκή ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα ρηχά -το βάθος τους δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα- νερά, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Μεσσηνίας λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια από την πανέμορφη Πύλο και τα νερά της είναι νερά Ιονίου.



 

Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο ενώ η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια – αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο και θα σηκώσετε μπόλικα. Δεν υπάρχει καμία οργανωμένη δραστηριότητα εδώ μόνο ένα σταθερό σμήνος επισκεπτών που παλεύουν να βρουν μια μικρή σπιθαμή για να απλώσουν την πετσέτα τους. Αν έρθετε στην παραλία Βοϊδοκοιλιά τον Αύγουστο η μάχη για αυτή τη σπιθαμή, θα είναι ακόμα πιο σκληρή!


Η παραλία Βοϊδοκοιλιά και η λιμνοθάλασσα

 

Η παραλία θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου και όχι άδικα. Το ολοστρόγγυλο σχήμα της με τις μικρές γωνίτσες στην άκρη την κάνουν να θυμίζει το γράμμα «Ω». Η παραλία εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων. Η Βοϊδοκοιλιά αλλά και η ευρύτερη περιοχή έχουν χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000. Στο νότιο άκρο της παραλίας βρίσκεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο με τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου.


 

Να σημειωθεί ότι η Γιάλοβα στην οποία «υπάγεται» η Βοϊδοκοιλιά είναι ο σημαντικότερος υγροβιότοπος της Νότιας Ελλάδας, αλλά και ένας από τους σημαντικότερους της Ευρώπης, πολύτιμος σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά. Η Γιάλοβα διαθέτει επίσης αξιόλογη τουριστική υποδομή με όμορφα καταλύματα, καταστήματα, ταβέρνες, καφέ και μπαρ.

 

Ακολουθώντας το σύντομο σηματοδοτημένο μονοπάτι δίπλα από την αμμουδιά, θα φτάσετε σε λίγα λεπτά στην κορυφή του βόρειου λόφου της Βοϊδοκοιλιάς. Εκεί βρίσκεται ένας θολωτός τάφος, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παυσανία, ανήκε στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Είναι φτιαγμένος πάνω σε ερείπια πρωτοελλαδικά και γύρω του υπάρχουν και άλλες ταφές. 


Παραλίες – Πελοπόννησος: Πώς θα πάτε στη Βοϊδοκοιλιά

 

Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτάσετε σε αυτή την πανέμορφη παραλία: Ο πρώτος είναι με αυτοκίνητο ακολουθώντας το δρόμο Πύλου-Γαργαλιάνων ο οποίος περνάει μέσα από τον οικισμό της Γιάλοβας. Μετά από 2.5 χιλιόμετρα κάνετε δεξιά και ακολουθείτε τον στενό δρόμο που σας οδηγεί δίπλα στους αμμόλοφους της Βοϊδοκοιλιάς.


 

Ο δεύτερος τρόπος είναι και αυτός με αυτοκίνητο αλλά μέχρι ένα σημείο. Σε αυτή την περίπτωση, λίγο μετά τη Γιάλοβα κάνετε αριστερά για παραλία Διβάρι. Η διαδρομή είναι παράλληλη με την θάλασσα και στο beach bar της παραλίας παρκάρετε. Έπειτα, υπάρχουν δύο διαδρομές προς την Βοϊδοκοιλιά. Η πρώτη περιλαμβάνει ανάβαση στο Παλαιόκαστρο Πύλου και η δεύτερη περπάτημα παράλληλα στην όχθη της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα. Μπορείτε να δοκιμάσετε την πρώτη διαδρομή στο πήγαινε και την δεύτερη στο έλα.


 

Tip: 

Αφού φτάσατε ως την Βοϊδοκοιλιά, αξίζει να επισκεφτείτε και την Γλώσσα, η οποία επίσης πήρε το όνομα της από το σχήμα της. Επίσης με καταγάλανα, διάφανα νερά και χρυσαφένια αμμουδιά αλλά και με απόκρημνα βράχια ολόγυρα της, αυτός ο φυσικός κολπίσκος που δημιουργεί μια μικρή κοιλότητα, χωράει μάξιμουμ 30 παραθεριστές (αλλά προσφέρει υπέροχο θέαμα).

exploringgreece.tv